Vandaag is het nationale familiedag

Op de vierde maandag van september roept de Nationale Familiedag iedereen op om rond de tafel te gaan zitten en samen te eten.


Het oude gezegde luidt: "Families die samen eten, blijven bij elkaar", maar wist je dat ze ook het risico op verslaving kunnen verkleinen? Volgens het National Center on Addiction verminderen gezinnen die samen drie of meer maaltijden per week eten, het risico van een tiener om tabak, alcohol en andere drugs te gebruiken.

Dat is op zich al een fantastisch resultaat. Familiebanden zijn slechts een bonus. Er zijn echter meer voordelen. Gezinnen die bijvoorbeeld samen eten, leren ook gezonde eetgewoonten aan, eten kleinere porties en hebben minder stress over eten.

En terug naar de band: wanneer ouders tijdens een maaltijd met hun kinderen omgaan, zijn hun relaties beter. Ze leren verantwoordelijkheid terwijl ze helpen met het bereiden van de maaltijd en het opruimen. Kinderen voelen zich onderdeel van een eenheid, een team. Ze komen in contact met de mensen die het meest voor hen betekenen en die hen het beste kennen. Ouders worden en blijven de mensen tot wie ze zich wenden als zich grote problemen voordoen.

Kijk uit naar gesprekken over cijfers, daten, de auto lenen en verhuizen. Vergeet de debatten over politiek niet. Onze kinderen zullen het niet altijd met ons eens zijn – en dat is oké. Waarom? Omdat we ze opvoeden tot onafhankelijke denkers en om zich effectief uit te drukken. Deze gesprekken beginnen aan een eettafel. Ze zouden niet moeten beginnen wanneer de wereld van onze kinderen op zijn kop staat.

Ga lekker eten met je gezin. Het hoeft niet chique te zijn. Maar het moet wel eten en je gezin omvatten. Verzamel iedereen en dek de tafel. Met elkaar praten. Kom meer te weten over ieders dag. Beloof dan om nog een keer samen te eten voordat de week voorbij is. Maak een familiefoto en deel deze met #NationalFamilyDay.


Onze Ambassadeurs