Veldbonen wellicht ook op de menukaart

Geschreven door Redactie

Ze zijn relatief nieuw op de akkers van Flevoland: veldbonen. Vier boeren doen mee aan het project FlevoVeldboon om te kijken of er een toekomst is voor dit gewas.

"Het is natuurlijk geen nieuw gewas, maar de provincie heeft het initiatief voor dit project genomen om de eiwittransitie een boost te geven", legt Herman Navis uit. Veldbonen worden al langer verwerkt tot veevoer. Omdat ze rijk aan proteïnen zijn, komen ze als mogelijke vleesvervanger in aanmerking. Of de bonen ook voor menselijke consumptie interessant kunnen zijn, moet de komende jaren blijken. Veel hangt af van de resultaten die de boeren gaan boeken met het gewas.

Op biologische wijze

De vier akkerbouwers hebben in totaal 25 hectare met veldbonen gezaaid. Navis is de enige van de vier die dat op biologische wijze doet, op 4 hectare. Niet echt anders, volgens de eerste stadsboer van Almere. "Maar we moeten de komende jaren nog wel heel veel specifieke ervaringen opdoen: hoe gaat het met onkruid, hoe gaat het met ziektes, en welk ras gebruiken we?" Ook in economisch opzicht is de veldboon nog geen volwaardig product. "Kun je met de veldboon straks concurreren met andere gewassen? Op dit moment lijkt dat nog erg moeilijk."

Als het experiment slaagt, ligt de boon straks als vleesvervanger in de winkel. De verwerking vindt nu nog plaats in België, maar ook dat zou in de toekomst in eigen omgeving gedaan kunnen worden. "Dat wil de provincie ook graag, dat we grip krijgen op de hele keten van producent naar consument." Met in de toekomst dus ook veldbonen verwerkende industrie in Flevoland.

De eerste biologische veldbonen van Herman Navis worden deze zomer geoogst. Dan zijn de planten ongeveer een meter hoog.

Onze Ambassadeurs