Geschiedenis van de oliebol

Geschreven door Redactie

Wie eet ze niet tijdens Oud & Nieuw? Precies, iedereen eet ze! Maar weet je ook de oorsprong van oliebollen?


De oliebol stamt waarschijnlijk uit Portugal of Spanje. Spaanse vluchtelingen die in tijden van de Spaanse Inquisitie naar Nederland zijn gevlucht, zouden hun recept waarschijnlijk hebben meegenomen. Toch was het meegenomen recept een beetje anders. In Portugal aten de inwoners namelijk oliekoeken met vruchten daarin. Doordat de vorm van de koeken moeilijk te frituren was, is er In de loop van de jaren gekozen om van de vorm van de koek een bolletje te maken: de oliebol.

Inmiddels is de oliebol niet meer weg te denken in de Nederlandse samenleving. Ga jij de oliebollen dit jaar zelf maken of laat je ze toch brengen? Eet smakelijk in elk geval!