Hulpaanbod en informatievoorziening voor Almeerders met relatieproblemen of in scheiding

Geschreven door Redactie

Gemeente Almere, JGZ Almere, wijkteams, Triade Vitree, Humanitas en Wetswinkel Almere werken samen aan een sterk, preventief hulpaanbod en informatievoorziening voor Almeerders met relatieproblemen of in scheiding.


Op de nieuwe website relatie-scheiding.almere.nl is het preventieve hulpaanbod van Almere te vinden, én tips en ervaringsverhalen van Almeerders en professionals. Hiermee willen we Almeerders meer en eerder ondersteunen, of ze nu besluiten aan hun relatie te werken of te gaan scheiden. Voor henzelf, maar ook voor de kinderen. Want als er kinderen zijn, dan moet het belang van het kind voorop staan.

Iedereen wil het beste voor zijn kind. Toch zijn kinderen vaak de dupe bij een scheiding. Jaarlijks maken in Nederland ongeveer 86.000 kinderen de scheiding van hun ouders mee. In 15 tot 20% van deze scheidingen ontstaan hoogoplopende en langdurige conflicten. Kinderen maken bijvoorbeeld veel ruzies van hun ouders mee of komen terecht in juridisch getouwtrek. Met de meeste kinderen van (goed) gescheiden ouders gaat het na verloop van tijd weer goed. Dat wensen we alle kinderen van gescheiden ouders toe.

Wethouder Roelie Bosch (Welzijn en Jeugd): ‘Een scheiding kan veel leed veroorzaken. Voor de ouders, de kinderen en ook de omgeving zoals opa’s en oma’s. Als ik over die ervaringen hoor dan raakt mij de onmacht, het verdriet, de rouw, de eenzaamheid. Dat gun je niemand. Een scheiding laat een litteken achter. En kan vaak leiden tot armoede en problemen met wonen. Daarom is het goed het samen goed te regelen. Persoonlijk gun ik het mensen ook dat ze er wel uit komen met elkaar, en bij elkaar blijven. In het leven gebeurt zoveel, stressvolle zaken ook, dat je elkaar uit het oog kunt verliezen. Maar je bent ooit verliefd geweest op elkaar. Ik gun het mensen elkaar weer terug te vinden. En als een scheiding onvermijdelijk is, dan gun ik iedereen een scheiding waarin mensen het goed regelen samen. Ik hoop dat de nieuwe website mensen helpt om op tijd hulp te vragen en langdurige problemen voor henzelf en hun kinderen zo kunnen voorkomen.’

Minder conflict en beter geregeld; dat is het doel

Veel mensen regelen hun zaken zelf en hebben een goed netwerk om zich heen van vrienden of familie om hen bij te staan. Maar tijdens een scheiding komt er veel op mensen af, en spelen er veel emoties. De directe omgeving kan niet altijd de juiste adviezen bieden. Een scheiding kan ook grote financiële gevolgen hebben en leidt vaak tot een daling van het inkomen. Ook daarom is het goed op tijd advies te vragen. De hulpverlening van de aangesloten partijen is altijd oplossingsgericht en de-escalerend. Een goede scheiding met zo min mogelijk conflict en last voor de kinderen – als die er zijn- is het gezamenlijke doel. Zo willen we voorkomen dat de problemen voor kinderen groter worden en dat ouders na een scheiding bijvoorbeeld geldproblemen krijgen.

Campagne

Met een campagne maken we inwoners bewust van de problematiek rondom relatie en scheiding, informeren we Almeerders over het hulpaanbod, geven we tips en bieden we professionals handvatten om inwoners te ondersteunen wanneer zij bij hen komen met vragen over scheiden of relatieproblemen. Kijk op www.relatie-scheiding.almere.nl.Onze Ambassadeurs