Maak kennis met de IJslandse cultuur

Geschreven door Redactie

Pas na vijf dagen krijgt een baby een naam.

IJsland is het op één na grootste eiland binnen Europa. Het eiland telt ruim 320.000 inwoners, twee derde daarvan woont in de hoofdstad Reykjavik. Het binnenland van IJsland bestaat uit bergen, gletsjers, rivieren en lavavelden dit is de reden dat de inwoners niet in het binnenland wonen.

De taal die wordt gesproken is IJslands. Het IJslands kent geen dialecten, er kan een heel klein verschil zitten in de manier van uitspreken. De IJslandse taal wordt ook IJslands gehouden, Nieuwe Engelse begrippen als, iPod of downloaden worden aangepast naar bestaande of afgeleide begrippen in het IJslands. Het is een lastige taal maar de IJslanders waarderen het als er een poging wordt gewaagd. Dus ga je naar IJsland? Probeer dan een paar kleine woordjes te leren, dat wordt gewaardeerd! Bijvoorbeeld “Takk” betekent bedankt, en “góðan daginn” betekent goedemorgen. IJslanders, zijn gastvrij en hulpvaardig. Binnen een IJslands gezin kan het zijn dat iedereen een andere achternaam heeft. Dit komt doordat de namen anders worden opgebouwd dan wij gewend zijn. De achternamen worden opgebouwd uit de voornaam van de vader met achtervoegsel son (zoon) of dóttir (dochter). De ouders nemen na de geboorte van hun kindje vijf weken de tijd om de baby te leren kennen. Dit doen ze om zo een bijpassende naam te kunnen bedenken.