Help de eekhoorn de winter door

Geschreven door Redactie

Eekhoorns zijn altijd druk in de weer om vruchten zaden en nootjes te verzamelen. Dit doen zin in de herfst en leggen dan een voedselvoorraad aan voor de winter. In de winter is er maar weinig eten te vinden in het bos zijn en daar bereiden zij zich dus op voor.

Daarom zijn eekhoorns doorgaans de hele dag op zoek naar noten en zaden. Die verstoppen ze vervolgens dan meestal, om ze later weer op te sporen en op te kunnen eten. Alleen vergeten ze deze verstopplekken weleens en blijven de zaden en noten liggen. Deze zaden en bomen kunnen in het voorjaar weer uitgroeien tot bomen. Eekhoorns zijn naar schatting verantwoordelijk voor tenminste duizenden bomen en waarschijnlijk miljoenen bomen wereldwijd. Zo draagt de eekhoorn bij aan verschillende soorten planten in onze bossen.

Eekhoorns hebben hun schattige uiterlijk mee. Maar helaas gaat het niet echt goed met de eekhoorn. In de afgelopen 10 jaar is de soort 34% achteruitgegaan. Volgens een Nederlandse bioloog houden veel planten en dieren het hoge tempo van klimaatverandering niet bij en wordt er hard (samen)gewerkt om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in onze natuurgebieden gewaarborgd blijft. Zo zorgendiverse instanties voor een goede leefomgeving voor de eekhoorn en het behoud van zijn voedsel.

Help je mee? Zorg voor voldoende (inheemse) bloemen en planten in je tuin. Als er in jouw omgeving eekhoorns leven dan kun je ze helpen door wat zaden en noten voor ze klaar te leggen. Je kunt ook speciale eekhoorn voedermix kopen bij speciaalzaken bij jou in de buurt, of bestel het online.