Cultuur Uitgelicht: De Braziliaanse gemeente en hoofdstad

Geschreven door Redactie

Rio de Janeiro.

De hoofdstad van Brazilië is Rio de Janeiro. Of gewoonweg “Rio”. De stad is met meer dan zes miljoen inwoners de op een na grootste stad van Brazilië. “Carioca’s” zijn de inwoners van Rio. Ze staat bekend om de samba en zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema. Op 710 meter hoogte staat het standbeeld Christus de verlosser, boven op de Corcovadoberg.

Helaas staat Rio ook bekend vanwege de vele sloppenwijken, ook wel Favela’s genoemd. Hier heerst helaas veel criminaliteit. Het leger, de politie, drugsbendes en doodseskaders strijden hier om de macht.

De naam Rio de Janeiro betekent “Januaririvier” in het Portugees. Gaspar de Lemos was een Portugese ontdekker die op 1 januari 1502 de Baai van Guanabara ontdekte. Hij dacht dat het om de monding van een rivier ging en bedacht daarom deze naam. Door de ligging van de stad, heeft het de bijnaam Cidade Maravilhosa gekregen. Dit betekent “prachtige stad”.