Nominatie Impactmakerprijs voor S-AVN

Geschreven door Redactie

Stichting Academische Verpleeg(t)huiszorg Nederland (S-AVN), die haar thuisbasis heeft in Lelystad, is door Actie Leer Netwerk genomineerd voor de Impactmakerprijs 2021.

Eind vorig jaar zijn de 10 genomineerde zorginitiatieven geselecteerd en geïnterviewd. Ze zijn gekozen op basis van onder andere verbeteringen op de werkvloer, vertaalbaarheid naar andere organisaties, medewerkersbetrokkenheid en de behaalde resultaten. In februari 2022 zal de ‘Impactmaker’ door een deskundige jury bekend worden gemaakt.

Tot eind januari kan via de website van Actie Leer Netwerk door het publiek gestemd worden op de Bewegingmaker van 2021, oftewel de aanmoedigingsprijs. Stemmen kan via deze link.

De jury vindt goed werkgeverschap in zorg en welzijn cruciaal. Maar om impactmaker te worden, vinden de juryleden het ook belangrijk dat de initiatieven echt (blijvend) iets veranderen op de werkvloer. Ze moeten dus meer beweging creëren om de personeelstekorten in zorg en welzijn terug te dringen én de potentie hebben om een grote impact te maken voor een gezondere arbeidsmarkt in zorg en welzijn.

Vanuit S-AVN geven onder meer Trea van der Wijk en Lineke Verkooijen op dit moment ondersteuning bij het realiseren van AV-zorg op vijf zorglocaties. AV-zorg is persoonsgerichte en informatiegestuurde zorg, waardoor de allerbeste (dagelijkse) zorg op maat gegeven kan worden. Met als kern: werken en leren vanuit de wensen en behoeften van de cliënten. Het gaat hierbij vooral om dagelijkse zorg, zoals hulp bij het wassen, aankleden, eten, naar bed gaan en het onderhouden van sociale contacten. Bij deze basiszorg zijn onder meer de manier en het tijdstip waarop de ondersteuning gegeven wordt voor cliënten enorm van belang. Ook wordt zorg verlenen nog leuker en waardevoller, met als resultaat: zeer tevreden cliënten en gemotiveerde medewerkers.

In april 2019 is S-AVN, met ondersteuning van provincie Flevoland, gestart. Zowel zorgmedewerkers als Mbo- en Hbo-studenten in de zorg, zijn nauw bij het initiatief betrokken. Bij AV-zorg gaat het namelijk om samen leren in de praktijk. Inmiddels werkt de stichting met zes grote onderwijsinstellingen samen en leren studenten via de stage op een AV-locatie werken met Academische Verpleeg(t)huiszorg (AV). Het streven is dat een belangrijk deel van de zorgorganisaties in Nederland AV-zorg zal gaan bieden.

De organisatoren van de Impactmakerprijs 2021 zijn het ministerie van VWS, Actie Leer Netwerk, RegioPlus en V&VN. De initiatiefnemers organiseren deze prijs vanuit hun gezamenlijke inspanningen. De jury bestaat uit zes vertegenwoordigers van de 4 organisaties onder leiding van juryvoorzitter en winnares van 2020 Silvia van Gaal namens Jeugdbescherming west. Met de Impactmaker- en Bewegingmakerprijs wil de organisatie ‘zorgvernieuwers’ in het zonnetje zetten.

Meer informatie via deze links:

Interview S-AVN op Actie Leer Netwerk: https://www.actieleernetwerk.nl/impactmakerprijs/academische-verpleegthuiszorg/

Stemmen voor de Bewegingmakerprijs: https://www.actieleernetwerk.nl/impactmakerprijs/aanmoedigingsprijs/

Actie Leer Netwerk: https://www.actieleernetwerk.nl/

Stichting Academische Verpleeg(t)huiszorg Nederland: www.verpleegthuiszorg.nl