Na zes decennia zal Rusland dit jaar zijn laatste Proton-raket bouwen

Geschreven door Redactie

Proton had betrouwbaarheidsproblemen en kon niet concurreren met SpaceX's Falcon 9. 

Roscosmos, het belangrijkste Russische ruimtevaartbedrijf, zei dat het bezig is nog vier Proton-raketten te bouwen voordat het de productie van de eerbiedwaardige booster stopzet.

In een persbericht zei Roscosmos dat de vier raketten zich op een assemblagelijn bevinden in de fabriek van het Khrunichev State Space Research and Design Center in het Fili-district in Moskou. Nadat de productie ervan is voltooid, zullen deze vier raketten worden toegevoegd aan de huidige inventaris van 10 vliegklare Proton-M raketten. (Het nieuwsbericht werd voor Ars vertaald door Rob Mitchell.)

Rusland zei dat het van plan is om deze resterende 14 Proton-raketten in de komende vier of vijf jaar te lanceren. Gedurende dit tijdsbestek is Rusland van plan om nuttige ladingen, zoals militaire communicatiesatellieten, die gelanceerd zouden zijn op de Proton booster over te hevelen naar de nieuwe Angara-A5 raket.

Met de laatste vlucht van de Proton-raket komt er een einde aan een langlopend tijdperk. De eerste Proton-raket werd gelanceerd in 1965, bijna 57 jaar geleden, te midden van de ruimtewedloop tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Varianten van de Proton-raket zijn 426 keer gelanceerd, met een uitvalpercentage van ongeveer 10%.