Waarom lijken dingen kleiner als je ze op een afstand bekijkt in plaats van dichtbij?

Geschreven door Redactie

Veel mensen denken er soms wel eens over na.

Het is een veel voorkomende vraag. Het antwoord is best simpel. Het komt namelijk, omdat die voorwerpen dan in verhouding een kleiner deel van je zicht in beslag nemen.

Als je dicht bij een voorwerp staat, is heel je zicht gelijk ingenomen en zie je in je ooghoeken niets anders meer. Als je het van een afstand bekijkt zal het een kleiner deel van je zicht in beslag nemen en zul je ook dingen zien die er dan eventueel naast staan. Stel dat je een tekening maakt van een huis, en je vult je hele blad met dat huis, dan lijkt dat huis dichterbij te staan. Als je een klein huisje tekent op dat grote witte blad lijkt het alsof dat huis verder weg staat. 

Hoe groot je iets ziet hangt dus af van de afstand tussen jou en het voorwerp en de grootte van het voorwerp zelf.