Geschiedenis van de pizza

Geschreven door Redactie

De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied.

In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden.

Pas in de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die ze maakten werden pizzaioli genoemd.

In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste pizzamaker van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder andere een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren die corresponderen met de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië. Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom door de maker dan ook pizza Margherita gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle pizza's.

Na de emigratie van Italianen naar de Verenigde Staten gedurende de tweede helft van de 19e eeuw is er in de Verenigde Staten een geheel eigen vorm van pizza ontstaan, gekenmerkt vooral door de veel dikkere bodem en het uitbundiger gebruik van meerdere ingrediënten.

Sindsdien worden in veel restaurants in veel landen verschillende soorten pizza’s en pizza punten verkocht aan de balie. Pizza is in deze tijd bijna niet meer te missen. Maar de geschiedenis is heel uniek en mooi!




Onze Ambassadeurs