Liefde voor planten met Melissa Nijdam

Geschreven door Redactie

Een jaar of wat geleden moest ik niks van kamerplanten weten. Het is ook geen must voor een leuk interieur, vond ik destijds. Ik vond kamerplanten maar lelijk, een hoop gedoe en had een soort van verknipt beeld van plantengekkies. Maar inmiddels heb ik een hele andere mening over kamerplanten.

Ze zijn namelijk niet alleen gezellig en mooi, maar hebben zelfs heel veel voordelen. Enthousiast als ik was kocht ik meteen meerdere stekjes. Niets leuker dan babyplantjes te zien opgroeien, dat kan ik wel, dacht ik…. In plaats daarvan ben ik ze nu aan het uitroeien. Zit je dan, als groentje opgescheept met 10 baby's die er inmiddels niet al te vrolijk meer bijstaan. Ja, ik was iets TE enthousiast met de aanschaf en met het bewateren waarschijnlijk ook.



Plantengekkies

Je moet wel een beetje gek zijn om een 'urban jungle' te onderhouden. Na wat research om ook een goede plantenmoeder te worden, oftewel plantengekkie, zakte me de moed in de te natte potgrond. Er zijn dus echt mensen die tientallen planten hebben! Ik heb het dan over aantallen van zeker over de 30 kamerplanten en still counting, zeg maar. Ze weten van geen ophouden. Maar het resultaat in veel van hun interieurs is fenomenaal. Dat wilde ik dus ook.



Oen in groen

Dus ging ik aan de slag, maar dat viel allemaal nog niet zo mee. Het kostte tijd, liefde, research en ja, heel veel geduld. Ben jij ook zo'n oen met groen? Dan heb ik, inmiddels een bescheiden expert, wat tips voor jou. Begin met één mooie grotere plant. Die staat dan in elk geval voorlopig nog rechtop. Verdiep je in de behoeftes en verzorging van de plant en leer je plantenvriend rustig kennen. Praten zal het niet, maar je weet wat ze zeggen he? Echte plantenliefhebbers praten wel tegen hun planten. Maar door hem goed te observeren merk je vanzelf of hij op de juiste plek staat, te veel of te weinig water en of (zon)licht krijgt. Wil je net als ik toch liever stekken? Begin dan met 1 of 2 stekjes. Want zeg nou zelf, als groentje meteen plantenmoeder van 10 worden is best ambitieus. Met alleen de aanschaf ben je er dus nog niet. Er valt zo veel meer te leren over planten zelf. Hieronder lees je 6 magische krachten van planten.



1. Planten zorgen voor minder stress

Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van kamerplanten stress verminderd. Hoewel ik de zenuwen krijg van die inmiddels bijna overleden zielige zieltjes, zou de groene kleur van planten rustgevend werken. Het zou een hoge bloeddruk zelfs doen dalen, waardoor men zich ontspannen en vrolijk voelt.

2. Wat nou griep?

Planten zorgen voor schone lucht in huis. Planten breken niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis. Ze verlagen de kans op een verstopte neus en verkoudheid zelfs met 30%.

3. Planten voorkomt allergieën

Heb je jonge kinderen? Dan zijn planten in huis een extra goed idee. Wie namelijk van jongs af aan in een huis met planten leeft, heeft een kleinere kans op allergieën. Laat je wel adviseren want er zijn wel degelijk planten die juist allergieën kunnen veroorzaken.

4. Planten verbeteren de akoestiek in huis

De bladeren van planten kunnen achtergrondgeluiden absorberen en daarmee de akoestiek in je huis verbeteren. Bij mij werkte het niet echt. Want zingen kan ik nog steeds niet. Maar probeer het zelf eens uit en zing je plant(en) toe.

5. Planten zorgen voor een goede nachtrust

Val je moeilijk in slaap of word je ’s nachts vaak wakker? Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in je slaapkamer en dus voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschappen zorgen ze dus voor een betere nachtrust.



6. Planten zijn goed voor je humeur

Onderzoek toont aan dat planten helpen om depressies tegen te gaan. Planten zorgen voor een betere gemoedstoestand en kunnen zorgen voor een beter humeur, positieve energie en een hoger geluksgevoel. En zeg nou zelf, je woonruimtes worden er toch geweldig mee opgefleurd?



Tip: Bezoek in de voorjaarsvakantie De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest Flevoland. Lekker warm wandelen, gezellige activiteiten voor de kinderen, maar ook leuk voor jou om op een plezierige manier het plantengekkie in jezelf naar boven te halen. Je vindt er prachtige tuinen, dieren, er zijn winkeltjes en een restaurant. Bovendien zal je versteld staan wat er te ontdekken en te beleven valt. Reserveren is nodig, dus kijk voor meer informatie en de actuele agenda op

www.orchideeenhoeve.nl.











Onze Ambassadeurs