Valentijnsdag komt uit Rome

Geschreven door Redactie

Valentijnsdag vindt plaats op 14 februari.

Over de hele wereld worden snoep, bloemen en geschenken uitgewisseld tussen dierbaren, allemaal in de naam van St. Valentine. Maar wie is deze mysterieuze heilige en waar komen deze tradities vandaan?

De geschiedenis van Valentijnsdag en het verhaal van zijn patroonheilige is gehuld in mysterie. We weten wel dat februari al lang wordt gevierd als een maand van romantiek, en dat Sint-Valentijnsdag, zoals we die nu kennen, overblijfselen bevat van zowel de christelijke als de oude Romeinse traditie. Maar wie was Sint-Valentijn en hoe raakte hij in verband met deze oude ritus?

Een legende beweert dat Valentijn een priester was die in de derde eeuw in Rome diende. Toen keizer Claudius II besloot dat alleenstaande mannen betere soldaten waren dan mannen met vrouwen en gezinnen, verbood hij het huwelijk voor jonge mannen. Valentine, die de onrechtvaardigheid van het decreet realiseerde, tartte Claudius en bleef in het geheim huwelijken voltrekken voor jonge geliefden. Toen Valentijns acties werden ontdekt, beval Claudius dat hij ter dood moest worden gebracht.

Andere verhalen suggereren dat Valentine mogelijk is vermoord omdat hij probeerde christenen te helpen ontsnappen uit de Romeinse gevangenissen. Volgens een legende stuurde een gevangengenomen Valentijn eigenlijk zelf de eerste 'valentijnsgroet' nadat hij verliefd werd op een jong meisje, mogelijk de dochter van zijn cipier die hem tijdens zijn opsluiting bezocht. Er wordt beweerd dat hij haar voor zijn dood een brief heeft geschreven, ondertekend met 'Van je Valentijn', een uitdrukking die nog steeds in gebruik is. Hoewel de waarheid achter de Valentine-legendes duister is, benadrukken de verhalen allemaal zijn aantrekkingskracht als een sympathieke, heroïsche en vooral romantische figuur.


Onze Ambassadeurs