Vandaag is het Valentijnsdag!

Valentijnsdag begon als St. Valentijnsdag, een liturgische viering van een of meer vroegchristelijke heiligen genaamd Valentinus.

14 februari werd voor het eerst geassocieerd met romantische liefde tijdens de Hoge Middeleeuwen toen de traditie van hoofse liefde toen bloeide. In het Engeland van de 18e eeuw evolueerde deze dag tot een gelegenheid waarin geliefden hun liefde voor elkaar uitten door bloemen te presenteren, snoep aan te bieden en Valentijnskaarten te sturen.

Over wie of wat er midden februari gevierd werd, heersen verdeelde meningen. Sommigen verwijzen naar gemartelde heiligen met de naam Valentijn of Valentinus. Het meest populaire verhaal gaat over de heilige die een decreet van keizer Claudius II tartte die het huwelijk voor jonge mannen verbood omdat hij geloofde dat alleenstaande mannen betere soldaten waren. Sint-Valentijn, die liever jonge geliefden liet trouwen dan dat ze rondsluipen (of geloven in de kracht van liefde), zou in het geheim met ze trouwen. Het kan echter een andere Valentijn zijn geweest die de huwelijken heeft voltrokken. Hoe dan ook, minstens twee van hen werden onthoofd voor hun daden.

Een andere mogelijke oorsprong voor Valentijnsdag brengt ons terug naar een heidens festival genaamd Lupercalia. Om deelname aan het vruchtbaarheidsfeest te ontmoedigen, plaatste de christelijke kerk Sint-Valentijnsdag midden februari.

Sinds de Renaissance wisselen we Valentijnskaarten uit. Deze handgemaakte brieven van romantiek groeiden in het Victoriaanse tijdperk uit tot een meer commerciële onderneming. Tegenwoordig wisselen schoolkinderen ook valentijnswensen uit. Ze bereiden zich voor op de dag door unieke dozen te maken om hun vele harten, cupido's en met woordspelingen gevulde rijmpjes te ontvangen.

Chocolade en snoep zijn ook een onderdeel van het feest geworden. Terwijl koppels de neiging hebben om de focus van de dag te zijn, vieren singles ook dat ze single zijn. Vrienden nemen elkaar mee uit of verwerpen het algemene idee van Valentijnsdag. Diner en een film, kaarslicht en bloemen passen ook bij koppels. Het is een van de drukste dagen van het jaar voor bloemisten.

Koop vandaag iets speciaals voor je Valentijn en gebruik #Valentijnsdag om op sociale media te posten.