Gezonde levensstijl veranderingen

Geschreven door Redactie

Het is altijd een goed moment om nieuwe gewoonten aan te nemen om je welzijn te verbeteren.

Hier zijn 5 veranderingen in gezonde levensstijl die de grootste impact op je gezondheid kunnen hebben, samen met een paar tips om ze succesvol te maken:

1. Meer bewegen

Hoe vaak je lichamelijk actief bent, is net zo belangrijk als hoeveel je beweegt. Volg je ochtendtraining dus niet met uren achter je bureau, in je auto of op de bank.
Meer bewegen kan helpen om alles te verbeteren, van je bloedsomloop tot je stressniveaus en je gevoel van welzijn. Voeg meer beweging toe aan uw leven door sedentaire activiteiten te scheiden van fysieke activiteit.

2. Voed jezelf

Door de bewerkte kant-en-klaarmaaltijden te schrappen en jezelf te voeden met een uitgebalanceerd dieet van verse, seizoensgebonden groenten en fruit, volle granen, plantaardige eiwitten en gezonde meervoudig onverzadigde vetten, kun je je gezondheid en algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Aan de slag door:

* Eten met het seizoen en vers geplukte groenten en fruit inslaan terwijl hun smaken en nutriënten op hun hoogtepunt zijn. Streef naar 10 porties fruit en groenten per dag om te voldoen aan de vraag van uw lichaam naar vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels.

* Kiezen voor magere, hoogwaardige eiwitten. Geweldige bronnen zijn onder meer:
    * Vis
    * Linzen en bonen
    * Quinoa
    * Sojaproducten
    * Noten en notenpasta
    * Kalkoenfilet
    * Eiwitten

3. Beheer je stress

Meer dan een op de vier werknemers geeft aan zelfs een gewone dag "behoorlijk" of "extreem" stressvol te vinden. Stress veroorzaakt een toename van de cortisolspiegel. Wanneer het buitensporig of aanhoudend wordt, kan dit een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Iedereen heeft wel een vorm van stress in zijn leven, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. Gezonde manieren om met stress om te gaan zijn onder meer:
* 7-9 uur slaap per nacht krijgen. Onthoud dat slapen je geen stress mag bezorgen!
* Na het werk de tijd nemen om te ontspannen en te schakelen.
* Het plannen van "vrije tijd" om volledig af te rekenen met minder verantwoordelijkheden.
* Jezelf loskoppelen van elektronica. Ja, dit betekent dat je je mobiele telefoon, tablet en laptop opbergt.
* Het communiceren van uw gevoelens en behoeften aan familie en vrienden.

4. Maak van slapen een prioriteit

40% van de vrouwen en 30% van de mannen heeft last van slapeloosheid. Wanneer u niet de aanbevolen 7-9 uur per nacht haalt, kan dit een aanzienlijke impact hebben op uw fysieke en mentale gezondheid, om nog maar te zwijgen van de werkprestaties en het sociale leven.
Als je moeite hebt om in slaap te vallen, onrustig slaapt, of slaapt door stress, ploegendiensten of wakkere kinderen, is het tijd om van slapen een prioriteit te maken met deze gezonde slaaptips:
* Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine. Dit alles kan je slaap verstoren.
* Haal voor het slapengaan de stekker uit je computer, tablet, mobiele telefoon of e-reader. Ontspan in plaats daarvan voor het slapengaan met een bad of wat lichte lectuur.

5. Verminder je alcoholinname

Hoewel matige alcoholconsumptie voor sommige mensen als veilig wordt beschouwd, zijn er veel alcoholgerelateerde gezondheidsrisico's die pas op latere leeftijd duidelijk worden.

Gezonde veranderingen voor het leven

Het kan even duren om nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Wees geduldig met jezelf en onthoud dat het maken van een gezonde levensstijlverandering een lange termijn is om je gezondheid en kwaliteit van leven te ondersteunen.


Onze Ambassadeurs