Goed gedrag modelleren bij je kinderen

Geschreven door Redactie

Al te vaak vergeten we tijd en moeite te steken in het koesteren van een ander onderdeel van het succes en de ontwikkeling van kinderen, een die net zo belangrijk is, en misschien zelfs nog belangrijker, namelijk een goed mens zijn.

Veel ouders vestigen de aandacht op de cijfers van hun kinderen en buitenschoolse activiteiten, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kinderen studeren, hun huiswerk maken en op tijd naar de voetbaltraining of danslessen gaan. Maar al te vaak vergeten we tijd en moeite te steken in het koesteren van een ander onderdeel van het succes en de ontwikkeling van kinderen, een die net zo belangrijk is, en misschien zelfs nog belangrijker, namelijk een goed mens zijn.

Het kan gemakkelijk zijn om het belang te vergeten van het tegengaan van de alomtegenwoordige berichten van onmiddellijke bevrediging, consumentisme en egoïsme die in onze samenleving heersen. Als we kinderen willen opvoeden die echt aardige mensen zijn, kunnen we onze kinderen helpen gewoonten en gedrag aan te leren die positieve karaktereigenschappen bevorderen, zoals vriendelijkheid, vrijgevigheid en empathie voor mensen die minder bevoorrecht zijn of hulp nodig hebben.

Hier zijn enkele manieren waarop ouders een goed karakter kunnen opbouwen en hun kind kunnen helpen uitgroeien tot een goed mens.

Moedig ze aan om anderen blij te maken

Hoewel verhalen over kinderen die pesten en ander slecht gedrag vaak de krantenkoppen halen, is de waarheid dat veel kinderen stilletjes goede daden verrichten in de normale gang van zaken, of het nu gaat om een ​​vriend zich beter te laten voelen als hij down is of om mee te helpen in een buurthuis. Als je positief gedrag aanmoedigt, zoals iets doen om iemands dag beter te maken (zelfs iets kleins als een vriend op de schouder kloppen als die verdrietig is), praat dan over de negatieve effecten van gedrag zoals roddelen of pesten aan beide kanten. (zowel degenen die worden gepest als degenen die pesten), en waarom en hoe het mensen pijn doet.

Leer ze goede manieren

Oefent je kind routinematig de grondbeginselen van goede manieren, zoals "Dank u" en "Alsjeblieft" zeggen? Spreekt ze op een beleefde manier tegen mensen en spreekt ze ouderen aan met "Mr." en mevrouw."? Weet ze hoe ze mensen goed moet begroeten en kent ze de basisprincipes van goede tafelmanieren? Is ze een gracieuze loser als ze een spelletje speelt met vrienden? Onthoud dat je een persoon opvoedt die de rest van haar leven de wereld in gaat en met anderen omgaat. (En deze kleine persoon zal, naarmate ze ouder wordt, bij je aan tafel zitten en elke dag met je communiceren totdat ze het nest verlaat.) Je kunt een belangrijke rol spelen bij het bepalen hoe welgemanierd je kind zal zijn.

Behandel ze met vriendelijkheid en respect

De meest effectieve manier om kinderen op een respectvolle manier met jou en anderen te laten praten en op een leuke manier met anderen om te gaan, is door precies dat zelf te doen wanneer u met uw kind omgaat. Denk na over hoe je met je kind praat. Praat je hard als je ergens niet blij mee bent? Schreeuw of zeg je wel eens dingen die niet aardig zijn? Denk na over je eigen manier van spreken, handelen en zelfs denken, en probeer een vriendelijke en beleefde toon en manier te kiezen met je kind, zelfs als je met hem praat over een fout of wangedrag.

Disciplineer je kind consequent

Ouders die terughoudend zijn met het geven van grenzen aan hun kinderen of het krachtig (maar liefdevol) corrigeren van slecht gedrag, kunnen hun kind met goede bedoelingen schaden. Kinderen die niet gedisciplineerd zijn, zijn onaangenaam, egoïstisch en verrassend ongelukkig. Enkele van de vele redenen waarom we discipline nodig hebben, zijn onder meer het feit dat kinderen die duidelijke regels, grenzen en verwachtingen krijgen, verantwoordelijk zijn, meer zelfvoorzienend zijn, meer kans hebben om goede keuzes te maken en meer kans hebben om vrienden te maken en gelukkig te zijn. Zodra je gedragsproblemen zoals liegen of tegenspreken ziet, behandel ze dan met liefde, begrip en vastberadenheid.

Leer ze dankbaar te zijn

Je kind leren dankbaar te zijn en die dankbaarheid te uiten, is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een goed kind. Of het nu gaat om een ​​maaltijd die je voor het avondeten hebt klaargemaakt of om een ​​verjaardagscadeau van oma en opa, leer je kind om dankjewel te zeggen. Zorg ervoor dat je kind er een gewoonte van maakt om bedankkaartjes te schrijven voor zaken als cadeaus voor verjaardagen en feestdagen.

Geef ze verantwoordelijkheden

Wanneer kinderen een verwachte lijst met bij hun leeftijd passende klusjes hebben die ze thuis moeten doen, zoals helpen de tafel dekken of de vloer vegen, krijgen ze een gevoel van verantwoordelijkheid en prestatie. Door goed werk te leveren en het gevoel te hebben dat ze bijdragen aan het welzijn van het huishouden, kunnen kinderen trots op zichzelf zijn en gelukkiger worden.

Goed gedrag modelleren

Bedenk hoe jij met anderen omgaat, zelfs als je kind niet kijkt. Zeg je "Dank u" tegen de kassamedewerker op de markt? Vermijd je roddels over buren of collega's? Gebruik je een vriendelijke toon als je obers aanspreekt? Het spreekt voor zich dat je direct invloed hebt over hoe je kinderen zullen zijn. Als je een goed kind wilt opvoeden, gedraag je dan zoals je wilt dat je kind zich gedraagt.


Onze Ambassadeurs