Wat is de koudste stad ter wereld?

Geschreven door Redactie

Krijg jij het ook al koud als je die temperaturen ziet?

In een brief die Antarctische ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton schreef aan zijn vriend Kitty Pogson, een Londense socialite, tijdens zijn expeditie in september 1902, beschrijft hij de extreme kou en de catastrofale gevolgen voor de bemanning.

"We hebben helaas één van onze mannen verloren in een zeer hevige sneeuwstorm door zijn val over een ijsklif en we hebben bijna een van de luitenants en nog drie mannen verloren. Het weer is nu behoorlijk koud, de laagste temperatuur was -52,2 C."

Tegenwoordig bezoeken jaarlijks slechts een paar duizend mensen - voornamelijk wetenschappers - Antarctica. Hoewel Antarctica het koudste continent is, doorstaan stadsbewoners in andere delen van de wereld routinematig temperaturen die net zo ijskoud zijn. Dus wat is de koudste stad ter wereld?

De koudste stad ter wereld is de Russische stad Yakutsk en ligt in Siberië. Dit is één van 's werelds koudste en dunst bevolkte regio's en biedt onderdak aan ongeveer 336.200 mensen van wie velen werken voor Alrosa, een bedrijf dat een diamantmijn in de stad runt.

De temperaturen in Yakutsk hebben min 60 graden Celsius bereikt. Sommige bewoners beweren dat ze veel koudere dagen hebben meegemaakt, maar ze hebben het niet kunnen verifiëren, omdat de thermometer slechts min 63 C aangeeft.

Hoewel Yakutsk de koudste stad is zijn er andere, minder bevolkte permanent bewoonde plaatsen die zelfs nog kouder zijn. Oymyakon een Russische nederzetting van ongeveer 500 mensen, bereikte in 1924 een ijzige min 71,2.

Enigszins verrassend liggen Yakutsk en Oymyakon niet zo dicht bij elkaar. Ze zijn 928 kilometer van elkaar verwijderd en een rit van de ene naar de andere zou ongeveer 21 uur duren. Dus waarom zijn deze twee plaatsen zo bloedstollend? En waarom blijven mensen in deze moeilijke omgevingen leven?

Onze Ambassadeurs