Instrumentale Mattheus Passion nadert Bach tot op het bot

Geschreven door Redactie

De Nederlandse componist en musicus Egon Kracht schreef zijn Mattheus Passion als een moderne interpretatie van de oorspronkelijke muziek van J.S. Bach.

Het resultaat is een korte, maar krachtige en vooral levendige Mattheuspassie. Nu is Bachs meesterwerk à la Kracht na een pauze van tien jaar weer opnieuw live te horen.
Het is twintig jaar geleden dat Egon Krachts Mattheus Passion in première ging. Het bleek het startschot te zijn voor talloze bewerkingen, waarmee het taboe doorbroken was om aan hét heilige huisje van de klassieke muziek te komen. Kracht brengt met zijn uitvoering de Mattheus Passion terug tot de essentie en dat levert een korte, maar krachtige en vooral levendige interpretatie op.

Critici waren het erover eens: het is een bijzondere ervaring deze Mattheus te ondergaan. Met een ensemble van zeven musici nadert Kracht de componist Bach tot op het bot. Hij openbaart de kern en laat horen waar het om gaat, waarom deze muziek zo bijzonder is en de ziel nog altijd diep raakt. Met respect komen alle thema’s uit het meesterwerk aan de orde. Het eerste recitatief, het kakelende koor en natuurlijk de koralen en de aria's. Deze Mattheus à la Kracht is meer dan een bewerking of een ode. Het is een mooi afgerond werk, dat naast Bach overeind blijft omdat het Bach recht doet.

Kracht begon zijn experiment met de onderzoeksvraag wat er van het spirituele karakter van de Mattheus overblijft als je de tekst weglaat en de verhalende zanglijnen worden overgenomen door instrumenten uit het orkest. Krijgt de luisteraar de tekst wel mee, of laat zij zich slechts meevoeren door de wonderschone melodieën? Is het troostende karakter minder zonder alle gezongen woorden? “Het helpt als je hem een beetje kent, de Mattheus Passion. Want dan hoor je hoe slim en liefdevol, hoe trouw en hoe creatief Egon Kracht Bachs meesterwerk concentreerde en omwerkte tot een eigenzinnige tocht voor septet. Deze Mattheus klinkt zeer Bach, en fabelachtig fris.” (Leidsch Dagblad).

Mattheus Passion 2022 door Egon Kracht & the Troupe: Angelo Verploegen – bugel, Michiel van Dijk – saxofoon en klarinet, Noortje Braat – viool, Bokke Rypma – gitaar, Jakob Klaasse – orgel, Niels Verbeek – marimba en Egon Kracht – contrabas.
Concertserie van 1 tot en met 17 april. Op 1 april in de Goede Redekerk, Almere Haven. Aanvang is om 20:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.egonkracht.com en beluister de aria's Erbarme dich en Aus Liebe à la Kracht.
 

Onze Ambassadeurs