Start Kinderstreekmarkt Almere

Geschreven door Redactie

Vandaag om vier uur vindt op Jeugdland Buiten de feestelijke start plaats van de Kinderstreekmarkt Almere.

De Kinderstreekmarkt is geïnspireerd op die van Malaga. Schoolkinderen gaan zelf voedsel zaaien, planten, opkweken, oogsten en er allerlei gezonde lekkernijen van maken. Uiteindelijk zullen ze de producten ook zelf gaan verkopen op de markt. Zover is het nu nog niet want het seizoen is nog maar net begonnen. Maar de voorbereidingen zijn in volle gang en de eerste hapjes kunnen donderdag al geproefd worden!

De Kinderstreekmarkt Almere is een initiatief van Ans Kreelekamp en Eibert Draisma van de SP. De Gemeente heeft het idee omarmd, het is een praktische invulling van het programma Groen & Gezond. En nu wordt het project uitgevoerd door Stad&Natuur en De Schoor op Jeugdland Buiten. Daar hebben ze moestuintjes aangelegd waar de kinderen onder begeleiding van meester Onno aan de slag zijn gegaan. Ook is er een keuken waar ze de kneepjes van het koken leren.

Initiatiefnemer Ans Kreelekamp zag op vakantie in Spanje de kinderstreekmarkt van Malaga: “Zo leuk hoe enthousiast de kinderen daar op de markt hun zelfgekweekte groente, fruit en andere gezonde producten verkochten! Ik dacht meteen: dit is iets voor Almere”! Eibert Draisma, sinds vorige week gemeenteraadslid voor de SP: “Als opa van twee kleinkinderen en voormalig leraar weet ik hoe belangrijk en leuk het is om het enthousiasme van kinderen voor de natuur en voor het gezonde voedsel uit de natuur te stimuleren. Vaak is het gelukkig zelfs al kant en klaar, want zelf ben ik geen keukenprins”. In de aanloop naar de Kinderstreekmarkt hield hij vorig jaar samen met collega-vrijwilliger Rick van Rooijen van de BewonersBeheergroepBeatrixpark herfstwandelingen door het park met honderden leerlingen van de basisscholen Digitalis en Heliotroop in de Kruidenwijk. Bestond de oogst toen uit Hazelnoten, Walnoten en Tamme Kastanjes, vorige week trokken ze met de deelnemers van de Kinderstreekmarkt het park in om ze de eetbare voorjaarskruiden te wijzen die momenteel de bodem van het park bedekken: Brandnetels, Fluitekruid, Paardebloemen, Das- en Boslook, Look-zonder-Look, Nagelkruid, enz.

De Kinderstreekmarkt Almere zal op 22 juni en 28 september op de Esplanade gehouden worden. De activiteiten voor de Kinderstreekmarkt zijn elke donderdag van 15-16 uur, gratis voor kinderen van 8-12 jaar. Jeugdland Buiten, Maurice Garinpad 11. Aanmelden bij Britt Gjertsen, bgjertsen@deschoor.nl

Onze Ambassadeurs