Plant van de maand: Monstera Deliciosa

Geschreven door Redactie

De exotische uitstraling van de Monstera is een grote factor die bijdraagt aan zijn populariteit.

De tropische plant heeft glanzende, levendig groene bladeren die zijn geperforeerd met gaten. Dit ongewone patroon gecombineerd met de grootte van de Monstera, zorgen ervoor dat deze plant veel meer opvalt dan de gewone kamerplanten. Deze plant zorgt voor dat er een exotische sfeer in je huis ontstaat.

Monstera's zijn unieke en gemakkelijke kamerplanten die bekend staan om hun kenmerkende bladpatronen. De spleten eng aten worden fenestraties genoemd. Monstera's zijn klimplanten en houden ervan om over de pot te lopen of langs een paal of latwerk te klimmen.

Ze houden van helder, indirect licht, maar zullen ook blij zijn onder kunstmatige verlichting. Deze indrukwekkende planten zijn ook bestand tegen af en toe een gemiste bewatering, waardoor ze ideaal zijn voor onervaren plantouders.

De beste plaatsing voor jouw plant

Monstera deliciosa is een plant die afkomstig is uit Zuid-Mexico en Panama. De plant is een winterharde en gemakkelijk te verzorgen plant die bekend staat onder vele namen, maar meestal de "Zwitserse kaasplant" vanwege de unieke ontwikkeling van richels en gaten op de meer volwassen bladeren. Het "deliciosa"-gedeelte van de naam van de plant komt van de ananasachtige vrucht die hij in zijn natuurlijke habitat draagt!
Monstera’s houden van een warme en vochtige omgeving met veel water en zacht zonlicht. Zet je Monstera op een plek waar hij gemiddeld tot fel indirect licht kan ontvangen.

De plant heeft een redelijk hoge tolerantie en kan dus best goed gedijen in omstandigheden met weinig licht. De Monstera plaatsen in weinig licht kan er wel voor zorgen dat je plant langbenige groei krijgt. Het is dus wel aangeraden om de plant te plaatsen op een plek waar er helder indirect licht is om de langbenige groei tegen te gaan. Je kan de plant het beste plaatsen op een korte afstand van een raam op het zuiden, westen of oosten.

Hoe onderhoud je de plant het beste

Zorg ervoor dat je bij ontvangst altijd even de waterbehoefte van jouw plant controleert. Voordat je de plant water geeft, kun je het beste eerst het vochtgehalte in de grond controleren om er zeker van te zijn dat deze niet vlak onder de oppervlakte vochtig is. Overweeg ook om de grond van jouw plant te beluchten voor de eerste bewatering. De grond wordt namelijk vaak stevig vastgedrukt om verschuiving te voorkomen tijdens het transport. Een luchtige grond zorgt voor goede wateropnamen en bevordert wortelgroei waardoor de plant stevig zal staan en groter gaat groeien.
Monstera's geven de voorkeur aan grond die licht vochtig is en over het algemeen graag een beetje uitdrogen tussen de gietbeurten. Als epifyten met luchtwortels zijn ze gevoelig voor te veel water, dus ze willen niet in drassige grond zitten. Zodra de bovenste 5 tot 10 centimeter van de grond droog is, kan de plant weer een drankje gebruiken.

Draai je Monstera regelmatig om voor een gelijkmatige groei aan alle kanten en haal het stof ook regelmatig van de bladeren zodat de plant efficiënt kan fotosynthetiseren. Maak bij het afstoffen van de bladeren ook gelijk gebruik van de gelegenheid om onder het blad te kijken of er misschien ongedierte zit. Hoewel Monstera's beter bestand zijn tegen ongedierte dan veel andere tropische planten met weinig licht, zijn ze vatbaar voor zowel trips als wolluis.

Onthoud dat elke plant een uniek levend wezen is en verschillende behoeftes kan hebben, vooral op hun individuele locaties. Besteed aandacht aan de conditie van jouw Monstera en zijn waterbehoefte en je zult lang van je mooie plant kunnen genieten.

TIP VOOR EXPERTS: Hoewel de plant normaal gesproken redelijk langzaam groeit, kun je tijdens de lente- en zomermaanden één keer per maand je plant bemesten met organische mest, Op deze manier zul je nieuwe groei gaan stimuleren.

Onze Ambassadeurs