Zakelijk congres recreatie, natuur en samenwerking

Geschreven door Redactie

Nationaal Park Nieuw Land brengt natuur en ondernemers samen

Vrijdag 22 april verwelkomde Nationaal Park Nieuw Land tientallen recreatieondernemers,  natuurorganisaties en overheden aan de Kitsweg in Lelystad.

Bij het beheergebouw van Staatsbosbeheer deelden ondernemers inspirerende verhalen over arrangementen waarbij de natuur omarmd wordt als onderdeel van het recreatieaanbod. Lokale ondernemers Gerhard Flantua (Boerkok) en Tom Bremer (Toms Creek) presenteerden hun arrangementen en producten die bezoekers de mogelijkheid geven om het nationaal park op avontuurlijke wijze te beleven.

Natuur heeft economische waarde

Tijdens de coronacrisis hebben Nederlanders hun eigen land herontdekt. Dat geldt ook voor Nationaal Park Nieuw Land. Steeds meer mensen weten de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en Marker Wadden te vinden. Een gunstige ontwikkeling voor recreatieondernemers in de regio en dus voor de lokale economie.
Nationaal Park Nieuw Land is allereerst van onschatbare waarde voor de natuur in Nederland en als leefgebied voor trekvogels die langs de Oost-Atlantische Flyway vliegen. De natuurlijke rijkdom en biodiversiteit in het nationaal park is het afgelopen jaar in het kader van het 2021 soortenjaar in kaart gebracht door vrijwilligers met ruim 3.200 getelde soorten dieren, planten en micro-organismen. Naast de natuurlijke waarde, heeft het nationaal park ook een economische waarde voor de regio. Het nationaal park ligt dichtbij de Randstad, waardoor het een aantrekkelijk woon- en recreatiegebied is voor bewoners en mensen die de stad even willen ontvluchten.

Recreatie in Nationaal Park Nieuw Land

De kunst is om natuur op zo’n manier te omarmen dat het bijdraagt aan de beleving die je als recreatie- of horecaondernemer biedt, zonder de natuur te belasten. Het vinden van de juiste balans is een zoektocht voor zowel natuurorganisaties als recreatieondernemers. Nationaal Park Nieuw Land biedt graag voor ieder wat wils; avontuur voor degene die graag op een ruige manier het land of water beleeft. Denk aan excursies per e-chopper, mountainbike of op de RIB-boot. Maar het nationaal park biedt ook rust en tijd voor jezelf. Denk aan yoga, meditatie, steppen, hardlopen of wandelen door het gebied.  Het nationaal park biedt het allemaal door het gebied in te richten in zones. De kerngebieden zijn puur voor de natuur en het behoud ervan. De zones eromheen zijn verdeeld in gebieden voor de verschillende soorten bezoekers. Benieuwd wat je waar kunt doen? Check dan de website van Nationaal Park Nieuw Land: www.nationaalparknieuwland.nl/doen

Wil je gastheer worden?

Nationaal Park Nieuw Land bestaat nog maar vier jaar. Kortom; het gebied is nog volop in ontwikkeling. Zo ook de recreatie in en rondom het nationaal park. Ben jij horeca- of recreatieondernemer en denk je dat je nog veel meer kunt bieden aan beleving nabij Nationaal Park Nieuw Land? Meld je dan aan voor het IVN programma Gastheer van het Landschap. Kosten zijn gereduceerd naar 50 euro per persoon voor vier bijeenkomsten, inclusief veldbezoek. Het programma start in september. Aanmelden kan via deze link:
 
www.nationaalparknieuwland.nl/gastheer

Onze Ambassadeurs