Column - Annouk Broekhuis Rise-upcoaching

Geschreven door Redactie

Wat is hoogsensitiviteit nou eigenlijk? Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het een persoonlijkheidskenmerk is, net als iemand introvet/extrovert kan zijn.

Je wordt er dus mee geboren en het blijft je hele leven een onderdeel van je persoonlijkheid. Er is veel onderzoek verricht naar hoogsensitiviteit, met name door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Zij stelt dat 15 tot 20% van de totale bevolking hoogsensitief is.

Hoogsensitievepersonen (HSP’ers) hebben een gevoeliger zenuwstelsel en verwerken zintuigelijke prikkels (geluid, licht, temperatuur enz.) daardoor diepgaander. Deze verwerking kost energie en dit maakt dat HSP’er zich sneller vermoeid voelen. Elke HSP’er is uniek en er zijn altijd individuele verschillen. Zelf kan ik bijvoorbeeld prima koffi edrinken, terwijl andere HSP’ers daar niet goed tegen kunnen. Hoogsensitiviteit heeft invloed op jezelf, maar ook in je relatie, tijdens je werk en in elke sociale omgeving. HSP heeft voor- en nadelen.

Enkele voordelen zijn: een goede intuïtie, diepere verbinding met mensen en natuur en je voelt de stemming van anderen beter aan. Enkele nadelen zijn: snel overprikkelt raken, ongemakkelijk voelen in sociale situaties en tijd nodig hebben om te herstellen. Voor een HSP’er is het belangrijk om een goede balans te vinden om het risico op te hoge stress en uiteindelijk een burn-out te voorkomen. Dit kan door middel van het leren omgaan met alle prikkels en hier zijn meerdere technieken voor.

Coaching kan helpen om de balans te vinden, zodat je optimaal kan genieten van dit prachtige persoonlijkheidskenmerk! Mocht je meer willen weten over HSP (want binnen deze column is er te weinig plek om alles goed uit te leggen), kijk dan even op mijn site: www.rise-upcoaching.nl. Hier is ook een link te vinden naar de HSP test. Deze test is ontwikkeld door Elaine Aron en geeft een indicatie of iemand hoogsensitief is.