Tips waarmee je Zwarte Zaterdag overleeft

Geschreven door Redactie

Een zwarte zaterdag in het verkeer is een uitdrukking om buitengewone drukte in het Europese autoverkeer aan te duiden, als gevolg van een massale vakantie-uittocht. De zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekeind van juli en/of het eerste weekeind van augustus, als veel Fransen, vooral uit Parijs, op vakantie gaan.


Op veel vakantieparken in Zuid-Frankrijk kan een huisje in het hoogseizoen alleen gehuurd worden van zaterdag tot zaterdag. De toeristen moeten dus wel op zaterdag reizen. Daarom volgen er hier wat tips:

Controleer je auto voor vertrek - Controleer je auto voordat je vertrekt of nog beter laat hem nog even nakijken bij de garage.

Tank op tijd - Probeer het lot niet teveel te tarten en zorg dat je op tijd hebt getankt of je elektrische auto hebt opgeladen.

Deel de reis in tweeën - Je zou die 1600 kilometer naar Spanje in een dag kunnen rijden, maar het is relaxter om halverwege te stoppen, zeker als er veel files staan.

Vertrek na de drukte - Je zult misschien zo vroeg mogelijk willen vertrekken, maar je bent niet de enige met die tactiek.

Zorg voor voldoende eten en drinken - Mocht je in de file terechtkomen, dan kun je maar beter voldoende eten en drinken aan boord hebben. Zorg dat je in ieder geval een paar flessen water bij je hebt voor noodgevallen en ook genoeg eten om de dag door te komen.

Ga bij elke tussenstop naar de wc - Wat te doen als je een file inrijdt terwijl je naar de wc moet? Probeer bij elke stop te plassen en zorg dat je niet teveel water drinkt. Als je je verveelt, is het verleidelijk om te blijven drinken, maar daardoor zul je wel plaspauzes moeten inlassen.

Koop vooraf een tolbadge - Het kost wel wat extra’s, maar je kunt bij de tolpoorten in ieder geval meteen doorrijden. De kosten worden aan het eind van de maand automatisch van je rekening geschreven. Een tolbadge is te koop bij de ANWB.

Onze Ambassadeurs