Minder kans op ongelukken door de hulpsystemen

Geschreven door Redactie

De meeste rijhulpsystemen zorgen in het algemeen voor minder ongelukken op de weg, blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Sommige rijhulpsystemen verlagen de kans om in een ongeluk te komen door sensoren te hebben of doordat de auto zelf in gaat grijpen. De maatschappij is nu ongeveer 17 miljard euro kwijt aan ongelukken op de weg, door rijhulpsystemen kan dit getal veel dalen.

Pricewise geeft advies over welke rijhulpsystemen het meest bijdragen aan jouw veiligheid en ook gelijk die van anderen, maar ook wat er verandert in 2022 voor nieuwe auto’s met richtpunt op veilige rijhulpsystemen.

Rijhulpsystemen die worden aangeboden

Het rijhulpsysteem is bepaald de verkleining van ongelukken. Van alle rijhulpsystemen brengt de Lane Keep Assist jouw het meest veiligheid in het verkeer. Dit systeem stuurt mee, waardoor een bestuurder binnen de witte lijnen op de weg blijft rijden. De kans op een ongeluk is 67 procent kleiner bij auto’s die dit systeem gebruiken.

Daarna staat de Rear Collision Warning. Dit systeem geeft licht- en geluidssignalen als de bestuurder van de auto moet remmen of een obstakel moet ontwijken om een ongeluk te voorkomen. De kans op een ongeluk is 50 procent minder met dit systeem.

Vanaf mei 2022 gelden nieuwe regels

Steeds meer auto’s hebben een rijhulpsysteem, maar de autofabrikanten bepalen nog steeds zelf welke rijhulpsystemen er in de auto terecht komen. In mei 2022 zult dit veranderen. Vanaf dan zijn specifieke rijhulpsystemen verplicht in alle nieuwe Europese auto’s met als eindpunt om ongelukken in het verkeer en in het algemeen te voorkomen.