Nationale India-dag Floriade

Geschreven door Redactie

Floriade Expo 2022 trekt publiek uit alle windstreken aan.

Er worden regelmatig speciale nationale dagen georganiseerd waar ambassadeurs, bestuurders en ministers elkaar ontmoeten op Floriade. Op 18 augustus was het de beurt aan India. De ambassadeur van India, mevrouw Reenat Sandhu, genoot zichtbaar van de dag waarop 75 jaar vriendschap tussen India en Nederland werd gevierd.

Loco-burgemeester Maaike Veeningen en Floriadecommissaris-generaal Annemarie Jorritsma vertelden uitgebreid over onze stad. “Almere is niet zomaar een stad. Het is een speciale plek. En niet alleen omdat ik er al bijna twintig jaar woon,” aldus Jorritsma.

Nationale dagen

De nationale dagen op Floriade worden met beide handen aangegrepen om Almere in de kijker te spelen. Vaak is de burgemeester van Almere hierbij aanwezig en de ambassadeur van het land van die dag. Er worden speeches gegeven, de vlag wordt gehesen en er is een cultureel programma. Op de India-dag werden 3 traditionele dansen uitgevoerd. 

Maar de nationale dagen zijn niet alleen weggelegd voor genodigden. Alle Floriadebezoekers mogen meegenieten van de optredens en speeches. Bovendien stond het India-paviljoen de hele dag in het teken van meditatie en yoga: dat komt oorspronkelijk uit India.

Almere in het zonnetje

Loco-burgemeester Veeningen reserveerde het grootste deel van haar speech om te vertellen over Almere. “Almere is slechts 45 jaar oud. Daarmee zijn we de jongste stad van Nederland. We hebben een jonge geest vol fantasie. Almere is gebouwd op land dat uit de zee ontgonnen is, waardoor sommige delen wel 4 meter onder zeeniveau liggen.” Vervolgens zet ze de inwoners van Almere in het zonnetje. “Er is ontzettend veel culturele diversiteit in Almere. Er zijn hier wel 190 nationaliteiten. En in Almere wonen rond de 3.500 mensen die een Indiase nationaliteit hebben.”

Luchtballonvaart

Niet alleen Almere wordt gepromoot. In het Food Forum van de provincie wordt ook uitgebreid verteld over al het werk dat in Flevoland verzet wordt. Bezoekers kunnen in het Food Forum in een mand van een luchtballon met een 3D-bril een virtuele luchtballonvaart over de provincie ervaren. Dat wilde de ambassadeur van India ook wel meemaken, dus stapte ze de mand in. Al snel zweefde ze over onze provincie. 

Scouting

Op de India-dag was besloten dat de ambassadeur de vlag ging hijsen. Meestal doet de Almeerse scouting dat op de nationale dagen. Dit zijn scouts tussen de 12 en 17 jaar oud, van 5 Almeerse scoutinggroepen: Cornelis Lelygroep, Novo Mundo, Hannie Schaft, Scouting de Meridiaan en Scouting Con Tutti. De deelnemende scouts noemen zich samen ‘Team Scouting Floriade 2022’. Er zijn altijd 3 scouts die de vlag samen hijsen; een eervolle taak met een hooggeëerd publiek.

Planning nationale dagen

Wil je ook eens zo’n nationale dag op Floriade meemaken? De volgende staan nog op het programma: 

  • 2 september: Qatar
  • 7 september: Japan
  • 11 september: Ethiopië
  • 13 september: Soedan
  • 25 september: Yemen
  • 29 september: China
  • 1 oktober: Tsjechië

Onze Ambassadeurs