Samen aan de wandel: Verhaal van het Schakelteam

Geschreven door Redactie

Mensen met een psychische kwetsbaarheid komen op allerlei manieren bij het Schakelteam terecht. Dat kan doordat ze zelf contact zoeken, maar ook doordat een inwoner of een zorgverlener op het bestaan van het Schakelteam wijst en het contact legt. Een verwijsbrief is niet nodig. Het Schakelteam werkt laagdrempelig en zonder voorwaarden vooraf. Door te luisteren naar wat iemand nodig heeft en zo mogelijk samen stappen te zetten, werken ze aan een zo goed mogelijk herstel van het normale leven. Het volgende schakelverhaal illustreert dit:

Het Schakelteam wandelt al een aantal jaar maandelijks door het mooie Almere Haven. Omdat het gezellig is om lotgenoten te ontmoeten en om het eigen netwerk uit te breiden. Ze starten altijd bij de voordeur van Jan Steen, niet te vroeg en niet te laat, om 11:00 uur. Een mooie tijd om met elkaar een wandeling van een klein uur te maken. Iedere keer nemen ze een andere route, bedacht en vaak ‘voorgelopen’ door een van de schakelaars.

De groep varieert van ‘oude getrouwen’ tot ‘nieuwe instromers’, een mengelmoes van leuke mensen die samen al keuvelend door de wijken in Haven lopen. Gesprekken gaan over alles; over het leven van vroeger en nu, over de Floriade, over hoe het is om naar een dagbesteding te gaan of vrijwilligerswerk te doen, maar ook over wat ze toch die avond gaan eten.

Het is een groep mensen die elkaar heeft gevonden via het Schakelteam. De medewerkers van het Schakelteam nodigen iedereen iedere keer weer persoonlijk uit, met als belangrijk uitgangspunt, ‘niets hoeft, alles mag’.

De laatste wandeling was dat letterlijk zichtbaar! Een dame op leeftijd had enthousiast toegezegd om die ochtend mee te wandelen, maar toen ze ’s ochtends opstond was haar lichaam niet zo fit als ze had gehoopt. Meewandelen met de scootmobiel, zou dat ook kunnen? Ja natuurlijk! De groep paste de route een klein beetje aan naar verharde paden, en de scootmobiel van mevrouw bleek ook een soort van loopsnelheid te hebben.

Omdat het die dag ook nog eens erg warm was, heeft de groep een tussenstop gemaakt in de achtertuin van een van de Schakelaars. Koffie, thee, water, een koekje en een knuffel van pup Sam gaf weer extra energie om de wandeling energiek en vol vrolijkheid af te sluiten.

Kijk voor meer informatie op de website en neem contact op met één van de medewerkers!

www.schakelteam-almere.nlOnze Ambassadeurs