Oosterwoldpaviljoen verhuist van Floriade naar Oosterwold

Geschreven door Redactie

Bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold hebben zelf een tuin ingericht op Floriade. Ook is er een expositie ‘The World of Urban Farming’ in het paviljoen.

Nu het einde van de wereldtuinbouwtentoonstelling in zicht is, maken ze de balans op. “We merken dat bezoekers verbijsterd zijn over wat er in Oosterwold gebeurt. Het is onvergelijkbaar met de rest van Nederland. Er komen regelmatig belangstellenden, zoals stedenbouwkundigen, studenten en mensen van de overheid bij ons kijken, die enorm onder de indruk zijn. Het is een hele bijzondere wijk,” vertelt bewoner Jan-Albert Blaauw enthousiast.

In een bijzondere wijk horen bijzondere bouwwerken. Daarom zal het Oosterwoldpaviljoen dat nu op de Floriade staat, een nieuwe bestemming krijgen in Oosterwold.

Jan-Albert is 6 jaar geleden als een van de eerste bewoners naar Oosterwold gegaan. Daarvoor woonde hij in Almere Buiten. “In die tijd verklaarden mensen ons voor gek, omdat we naar die weilanden zo ver van de stad gingen verhuizen. Maar nu is het een van de meest gewilde wijken van Almere.”

Eigen voedsel verbouwen

Oosterwold ligt tussen Almere en Zeewolde. Mensen mogen hier zelf een woning bouwen met zoveel mogelijk keuzevrijheid. Bewoners moeten hier ook hun eigen wegen, paden en voorzieningen aanleggen, zoals trapveldjes, speeltuinen of een buurthuis. Dat doen ze gezamenlijk. Er zijn weinig regels in Oosterwold, maar er is 1 ding waar bewoners wel aan moeten voldoen: minstens de helft van je kavel is bestemd voor stadslandbouw. Dat betekent dat bewoners hun eigen voedsel verbouwen. Het de bedoeling dat uiteindelijk 10% van de groente en fruit in Almere uit Oosterwold komt. Om de stadslandbouw in goede banen te leiden is de coöperatie Oosterwold opgericht. Jan-Albert is een van de oprichters.

Nog niet alle bewoners in Oosterwold zijn ervaren in het verbouwen van groente en fruit. Daarom wil de coöperatie hen helpen. “We hebben 1 belangrijke taak: mensen plezier laten beleven aan stadslandbouw. We kunnen ons echter goed voorstellen dat bewoners die geen ervaring, een drukke baan of jonge kinderen hebben, niet weten waar ze moeten beginnen. Die willen we graag helpen. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een app, waar mensen tips en instructies krijgen over het maken van een moestuin. Ook kunnen ze daarin aangeven wat ze verbouwen, zodat wij een overzicht hebben van wat er groeit in Oosterwold.”

De coöperatie heeft vrijwilligers uit Oosterwold samengebracht om de tuin op Floriade helemaal aan te leggen. Het is een voorbeeld geworden van hoe de stadslandbouw in de Almeerse wijk eruit kan zien. En dat heeft, letterlijk en figuurlijk, zijn vruchten afgeworpen. “Door de bezoekers te vertellen over Oosterwold hebben we veel meer draagvlak gekregen,” legt Jan-Albert uit. “Laatst was hier bijvoorbeeld een groep stedenbouwkundigen van de gemeente Amsterdam die hun ogen uitkeken. Ze vonden het zo bijzonder hoe onze wijk een rol kan gaan spelen in de voedselvoorziening van Almere.”

Floriade krijgt plekje in Oosterwold

Nu heeft Oosterwold nog een plekje op Floriade, maar als de Expo haar deuren sluit, krijgt Floriade een plekje in Oosterwold. De coöperatie is in gesprek met diverse paviljoenhouders om naast het huidige paviljoen ook een van de andere bouwwerken naar Oosterwold te halen. “We zijn als coöperatie al een tijdje bezig om een ontmoetingsplek in Oosterwold te creëren. Hier willen we een winkeltje maken waar bewoners hun geteelde groente en fruit kunnen verkopen. En we willen hier graag onze presentatie over Oosterwold, die we nu op Floriade laten zien, blijven vertellen. Daarnaast wordt het een ontmoetingsplek voor bewoners waar ze tips, instructies en zaadjes voor hun moestuin kunnen krijgen. Het wordt dus een multifunctioneel centrum. En wat is er nou mooier dan hiervoor een bouwwerk van Floriade te hergebruiken?” Welk paviljoen het wordt, is nog even de vraag.

Growing Green Cities

“Het motto van de Floriade Expo 2022 is ‘Growing Green Cities’. En laat dat nou precies zijn waar Oosterwold zich al jaren op richt”, zegt Jan-Albert. “De bewoners dragen op grote schaal bij aan de ontwikkeling van een nieuwe, groene stad.” Met de stadslandbouw in Oosterwold wil de gemeente de voedselproductie en -consumptie dichter bij elkaar brengen en beter tegen elkaar afstemmen. Als iedere bewoner de helft van zijn kavel als vruchtbare stadsakker heeft ingericht, betekent dit dat er 1.800 hectare stadslandbouwgrond bij komt. In de Almeerse supermarkt kun je dan verse seizoensgroente en -fruit vinden uit Oosterwold. Dat hoeft dan dus niet meer uit verre landen of grote kassen te komen. “Het is voor iedereen goed dat de vruchtbare poldergrond gebruikt wordt voor voedselverbouwing. Voor jezelf en voor je omgeving.”


Onze Ambassadeurs