Wat bespaar je met elektrisch beregenen?

Geschreven door Redactie

Nieuwe tool

Ben jij als agrariër al bekend met elektrisch beregenen? Dit is het sproeien van akkers, maar dan met een elektromotor in plaats van met een aggregaat op diesel. Milieubewust en u bespaart ook op brandstofkosten. Maar wat bespaar je ermee? Om dat uit te rekenen, ontwikkelden Acacia Water en de Wageningen Universiteit (WUR) de ‘elektrisch beregenen tool’.

Paar muisklikken

Via de website voer je een aantal gegevens zoals het te beregenen oppervlak en energiekosten in. De tool doet de rest , zodat je in een paar muisklikken ziet wat je kunt besparen door over te stappen op elektrisch beregenen. Ook toont de website hoeveel koolstofdioxide en stikstofdioxide je kunt besparen. Daarnaast is er de optie om de verschillen in arbeidskosten mee te nemen. Of de investeringskosten van benodigde infrastructuur en installaties.

Ervaring in beeld

Een aantal ondernemers maakten al de overstap naar elektrisch beregenen. Bijvoorbeeld Jan de Winter uit Biddinghuizen. Elektrisch beregenen is volgens hem vele malen betrouwbaarder: “Je zet de pomp aan en hebt er geen omkijken naar. Het is stiller, schoner en uiteindelijk veel voordeliger dan diesel. Nadelen heb ik tot nu toe nog niet gevonden.” De Winter vertelt u in deze video hieronder graag over zijn ervaringen met elektrisch beregenen.

Over de video

Deze video is ontwikkeld vanuit de inmiddels afgeronde proeftuin elektrisch beregenen van provincie Flevoland. De proeftuin was onderdeel van Landbouw Meerdere Smaken, een programmalijn uit de Flevolandse Omgevingsvisie. De proeftuin maakte het voor Flevolandse agrariërs mogelijk om in hun eigen bedrijf het effect van een elektrische beregeningsinstallatie te meten.Onze Ambassadeurs