Meest gekozen zorgpakketten in 2023 tot wel 200,00 euro duurder

Geschreven door Redactie

Goedkoopste verzekeringen stijgen het hardst

Nederlanders met alleen een basisverzekering met het hoogste eigen risico (885 euro) gaan er in 2023 het hardst op achteruit.

Zij betalen 200 euro meer aan zorgpremie en hebben weinig vrije zorgkeuze. Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van online consumentenadviseur Pricewise, op basis van de nieuwe zorgpremies en de meest voorkomende zorgprofielen in Nederland. Een veel voorkomend profiel 'alleenstaande ouder' (aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot  250 euro, 100% vergoeding en orthodontie tot 18 jaar tot 1.500 euro, 100% vergoeding), gaat er in 2023 het minst op achteruit. In 2023 betaalt 'dit gezin' 61,80 euro meer zorgpremie dan in 2022. Het gezin moet wel rekening houden met één jaar wachttijd voor orthodontie. Afgelopen jaren waren het vooral Nederlanders met aanvullende verzekeringen die diep in de buidel moesten tasten.

Vier meest voorkomende zorgprofielen

Pricewise maakt jaarlijks een vergelijking voor de vier meest voorkomende zorgprofielen. Dit gebeurt door de huidige zorgpremies af te zetten tegen de nieuwe premies van het komende jaar. 

Profiel 1: Ouder koppel

Het profiel een 'koppel van 60+ (verplicht eigen risico, aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, 9 behandelingen p.p., en tandartskosten tot 500 euro, 100% vergoeding) betaalt 157,08 euro meer zorgpremie in 2023. Per persoon betalen zij 78,54 euro meer.  Hans de Kok, directeur Pricewise en expert zorgverzekeringen: “Kiest dit koppel voor een iets lagere vergoeding voor tandzorg en een iets minder ruime zorgkeuze, dan scheelt dat enorm op de jaarpremie. Vergeleken met vorig jaar is het stel dan maar 33 euro duurder uit. De dekking van de verzekering is dan iets lager, maar dit is in sommige gevallen te overzien. Neem dit dus ook mee in je afweging. Een vergoeding van 100 procent is niet altijd het voordeligst.”

Profiel 2: Gezin met twee kinderen

In 2023 betaalt een 'stel met twee kinderen' (standaard eigen risico, aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, 75% vergoeding en fysiotherapie, 6 behandelingen p.p.) op jaarbasis 340,80 euro meer aan premie. Dat komt uit op 170,40 euro per verzekerde ouder.  De Kok: “Als de zorgbehoeftes van partner niet hetzelfde zijn, dan adviseren wij altijd om apart te vergelijken en apart af te sluiten. De kans is groot dat voor beiden een andere verzekeraar het voordeligst is. Voor kinderen is het handig te weten dat zij tot 18 jaar meeverzekerd zijn op de polis van één van de ouders, bij voorkeur met de meest uitgebreide aanvullende dekking.”

Profiel 3: Alleenstaande ouder

Een veel voorkomend profiel 'alleenstaande ouder' (standaard eigen risico, aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, 100% vergoeding en orthodontie tot 18 jaar tot 1.500 euro, 100% vergoeding) betaalt in 2023 61,80 euro meer. Het profiel heeft dan wel te maken met een wachttijd van één jaar voor orthodontie. Een pakket waarbij geen wachttijd geldt, kost de ‘alleenstaande ouder’ 453,72 euro meer op jaarbasis.  De Kok: “Het kan per situatie verschillen wat voordeliger is: een hogere premie met directe dekking of lagere premie met een jaar wachttijd. Ga je voor de verzekering met wachttijd, dan betaal je het eerste jaar hogere premie maar dan kun je het jaar daarna gebruikmaken van de eenmalige vergoeding. Als je nog bij dezelfde verzekeraar zit ten minste. Dat is natuurlijk niet verplicht, maar wel zonde van je opgebouwde dekking. Zoek dit goed uit voordat je de keuze maakt.”

Profiel 4: Single

Een single die enkel kiest voor een basisverzekering en het hoogste eigen risico van 885 euro betaalt volgend jaar 200,40 euro meer dan in 2022. De single heeft met 102,95 euro nog altijd de goedkoopste zorgverzekering die mogelijk is. Wel is er sprake van weinig keuzevrijheid. De Kok: “In 2023 is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering met een standaard eigen risico 402,60 euro op jaarbasis. Dat is een enorm verschil voor dekking van in principe dezelfde zorg. Wel zit er een groot verschil in de keuzevrijheid voor zorgverleners en het gedeelte van de rekening dat je zelf moet betalen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit kan veel extra kosten als je hier niet goed op let.”


Onze Ambassadeurs