Input Provincie Flevoland TK-CIE Waterstof 8 december 2022
Flevoland is dé energieprovincie van Nederland: een energieregio voor opwek én opslag.
De provincie Flevoland is met grootschalige wind-op-landprojecten en verschillende zonneparken de grootste duurzame energieleverancier van Nederland. Daarnaast is de provincie Flevoland een belangrijke partner voor het Rijk in landelijke opgaven. Denk hierbij aan de grote woningbouwopgave en verschillende vraagstukken in het landelijk gebied. De grootschalige opwek van duurzame energie gecombineerd met de immer toenemende vraag naar elektriciteit - gedreven door de defossillisering van ons energiesysteem en de groeiende economie van onze provincie - brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals het verminderen van netcongestie.
Als provincie met de meeste opwek van duurzame energie, zien we een koploper rol op het gebied van de opslag van energie. De ingebruikname van de Buffalo-batterij te Lelystad waar Minister R.A.A. Jetten onlangs bij aanwezig was, is hier een goed voorbeeld van. Onder de vlag van ons programma ‘Energie in Balans’ zijn er vele energieopslaginitiatieven en -projecten in de provincie Flevoland die met elkaar verbonden worden. En kennis wordt gedeeld met als doel de energietransitie te versnellen en de knelpunten op het elektriciteitsnetwerk te verhelpen. Het gaat om opslag van energie in batterijen, warmte, waterstof of een combinatie daarvan. Alle initiatieven vormen samen de Renewable Energy Hub Flevoland.
Flevoland biedt vanwege de grote hoeveelheid duurzame energie uitstekende mogelijkheden voor de productie en opslag van groene waterstof. We constateren daarnaast dat er in Flevoland vele lokale en regionale initiatieven zijn op het gebied van zowel waterstofproductie als het gebruik van waterstof. Om deze waterstoftransitie te versnellen is op initiatief van de provincie recent een 'Memorandum of Understanding (MoU) Waterstoftransitie’ ondertekend door grote partijen als Engie, HyNetworks (GasUnie), CirculB.Energy en ROGER Energy samen met vele lokale en regionale initiatiefnemers. Ook onderwijs, kennisinstellingen en gemeenten zijn aangesloten of hebben aangegeven graag aan te sluiten bij de MoU. Deze MoU is het startsein voor de komende 4 jaar om samen met ondernemers, kennisinstellingen en gemeenten gezamenlijk de waterstoftransitie te versnellen en de waterstofeconomie van de provincie Flevoland verder te ontwikkelen.
Wat wij als cruciaal onderdeel zien voor het volwassen worden van de waterstofeconomie en tegelijkertijd als oplossing voor de netcongestieproblematiek, is een snelle aansluiting op de landelijke waterstof backbone. Het recente investeringsbesluit van Engie om de gasgestookte Maxima-centrale ook geschikt te maken voor de bijstook met waterstof (vanaf 2023 tot 50% waterstof en op termijn meer) is een krachtige stap. Hiermee heeft Engie haar nek uitgestoken en aangegeven vertrouwen te hebben in de waterstoftransitie. Dit vraagt echter wel om een aansluiting op het landelijke waterstofnetwerk.
Een aansluiting van Flevoland op de landelijke waterstofbackbone is niet alleen voor de Maxima- centrale van groot belang. De aansluiting op de waterstofbackbone maakt het ook mogelijkheid dat kleinere waterstofontwikkelingen sneller tot wasdom kunnen komen. Dit betreft onder andere waterstofproductieprojecten, waterstofvulpunten voor de binnenvaart en zwaarder wegtransport, agrarische en industriële toepassingen, et cetera. Flevoland is een onmisbare schakel in de gehele energietransitie in Nederland. Nu al voor de duurzame energieopwekking en in de zeer nabije toekomst als batterij van Nederland. Erkenning op het gebied van kansen en mogelijkheden met betrekking tot waterstof en een snelle aansluiting op de landelijke backbone geeft de zekerheid voor partijen om echt te investeren in de energie- en waterstoftransitie in Flevoland.
Is de minister bekend met de Renewable Energy Hub Flevoland en de plannen van Engie? Is de minister bereid om zich er voor in te spannen dat ook Flevoland deel gaat uitmaken van de waterstof backbone?