Kerstster (Poinsettia)

Geschreven door Redactie

Als je tijdens de sombere decemberdagen wat kleur in huis wilt halen, kun je ervoor kiezen om een kersster, beter bekend als Poinsettia, in huis te halen. Deze plant is al heel lang een favoriet in de kersttijd. Maar hoe zorg je voor een kerstster?


Locatie En Temperatuur

De temperatuurvereisten zijn niet hetzelfde gedurende het hele jaar. Het kan soms een uitdaging zijn om de beste locatie voor je kerstster in huis te vinden. In de aanloop naar de bloei heeft de plant helder daglicht en lange, donkere nachten nodig. Tijdens de bloei vindt de plant helder daglicht nog steeds fijn, maar extra donkere nachten zijn niet langer nodig. Vanaf de bloeiperiode tot ongeveer april heeft de plant een koelere, donkere standplaats nodig. Na dit seizoen begint het weer helemaal opnieuw en kan de plant weer naar een lichte plek.

Bodem

Kerststerren moeten worden geplant in een goed doorlatende grondsoort. Je kunt je eigen aarde gemakkelijk mengen door een gewone potgrond te combineren met perliet en een turfvervanger zoals kokosvezel. Gebruik in je pot een andere plastic pot met gaten voor een nog betere afvoer. Je kunt Kerststerren verpotten nadat hun “donkere periode” is afgelopen en voordat het groeiseizoen begint (rond april of mei). Bij het verpotten kan je ervoor kiezen om elke stengel naar een aparte container te verplaatsen.

Water Geven

Net als hun andere behoeften variëren de waterbehoeften van Poinsettia het hele jaar door. Tijdens de bloeiperiode zijn veel luchtvochtigheid en regelmatig water geven een goed idee. Geef daarom de plant water zodra de bovenkant van de grond is uitgedroogd. Na de bloei laat de plant het meeste blad vallen en heeft daardoor minder water nodig. De plant moet aanzienlijk meer uitdrogen, let alleen wel op dat het nooit helemaal uitdroogt. Wanneer het groeiseizoen begint en er nieuwe bladeren verschijnen, kan je weer teruggaan naar een normaal bewateringsschema. Als de plant groeit en bloeit, kan een vochtbak met een laag kiezels en water helpen om de luchtvochtigheid te verbeteren.

Voeding

Kerststerren hebben geen mest nodig tijdens hun bloeitijd of de periode zonder nieuwe groei die daarna komt. Het gebruik van kunstmest in deze periode kan zelfs een negatief effect hebben. Zodra er in het late voorjaar nieuwe groei begint te verschijnen, kan je ongeveer elke twee weken je plant voedden met een gewone oplosbare kamerplantmeststof.

Onze Ambassadeurs