Rechter legt regels over preventie tijgermug uit in voordeel van bandenbedrijven

Geschreven door Redactie

De rechtbank van Amsterdam heeft uitspraak gedaan in twee zaken die stichting platform Stop invasieve exoten had aangespannen tegen Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen (CU).

De staatssecretaris weigerde op te treden tegen tien importeurs van gebruikte banden in Montfoort, Emmeloord, Lelystad, Almere, Hardenberg, Assen, Etten-Leur, Heijningen en Weert (twee bedrijven). Daar waren in de jaren 2018 tot en met 2021 tijgermuggen aangetroffen. Volgens het platform wijst dit op overtreding van het verbod op natte import of opslag van banden uit zogeheten risicogebieden (waar tijgermuggen voorkomen). Bij een aantal van de bedrijven was bovendien door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vastgesteld dat de banden nat werden ingevoerd. Toch vindt de rechtbank dat de staatssecretaris niet handhavend hoeft op te treden.

De tijgermug komt van oorsprong uit Azië en kan meer dan 20 virusziekten verspreiden, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, chikungunya en zika. De mug heeft zich al over diverse gebieden in de wereld verspreid via de handel in gebruikte banden.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De rechtbank is van mening dat aanwezigheid van tijgermuggen op het terrein van een bandenbedrijf ook verklaard kan worden doordat een buurtbewoner ze heeft meegenomen van vakantie, doordat de muggen waren meegelift in de cabine van de vrachtwagen die de banden afleverde, of doordat de banden waren ingevoerd vanuit niet-risicogebieden, ofwel gebieden waar geen tijgermuggen voorkomen. Dit zijn allemaal zeer onwaarschijnlijke situaties.

Daarentegen is uiterst aannemelijk dat een bandenbedrijf waar tijgermuggen worden aangetroffen, banden uit risicogebieden heeft geïmporteerd, en dat die nat zijn ingevoerd of opgeslagen. Want zonder water kunnen de in de banden aanwezige eitjes zich niet ontwikkelen tot volwassen muggen. Dus zijn de regels overtreden.

Bovendien vindt de rechtbank het acceptabel vindt dat 1 tot 2 procent van de banden uit risicogebieden nat wordt ingevoerd. Terwijl in de regelgeving staat dat alle ingevoerde banden droog moeten zijn. En dat is niet voor niets: in één band kunnen tientallen tot honderden eitjes, larven of poppen van tijgermuggen zitten, die zich kunnen ontwikkelen tot volwassen muggen. En die zich vervolgens weer kunnen voortplanten.


Daarom gaat het platform gaat tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State.”


 

Onze Ambassadeurs