Brandnetel, vervelende prikker of goede vriend?

Geschreven door Redactie

Welke kant je ook op gaat, met een beetje fantasie en geduld maak je de lekkerste gerechten met brandnetel. Zo tover je hem om van venijnig prikkende plant tot een goede vriend.

‘Waar was je brandnetel? De hele winter heb ik jou gemist en nu ben je er weer. Wat een lentegeluk….’ mijmer ik als ik in het voorjaar brandnetel weer zie bovenkomen. Dat was vroeger wel anders. Net zoals elk kind maakte ik ergens in mijn eerste levensjaren kennis met de prikkende kracht van de brandnetel. ‘Wat een vervelende lastpak, blijf maar uit de buurt’ dacht ik. En zo leren we de brandnetel lastig te vinden, te omzeilen of zelfs te verbannen uit de tuin. Gelukkig leerde ik al jong ook iets anders. Mijn moeder plukte brandnetel en maakte er lekkere soep van samen met andere wilde en minder wilde kruiden.  


Brandnetels eet je als ze nog jong zijn. Je plukt de jonge topjes. Dit zijn de bovenste nog malse stengels met vier tot zes blaadjes. Vanaf maart schieten ze overal de grond uit en in de weken daarna kun je ze volop oogsten. Wordt het blad te oud, kan kun je het maaien. Een paar weken later is het dan opnieuw weer uitgelopen. Behalve lekker, is brandnetel ook erg gezond. Het zit boordevol vitamines en mineralen, is bloedzuiverend en een eerste klas ontgifter van je lichaam. Genoeg redenen om een plekje in jouw tuin in te richten voor de brandnetel. Ook de vlinders zullen jou dankbaar zijn. Het is een waardplant voor meer dan twintig soorten vlinders. En sommigen, zoals de atalanta, dagpauwoog en kleine vos, kunnen niet leven zonder de brandnetel. Haar rupsen lusten namelijk niet anders dan de brandnetel. Als zij uit hun eitjes kruipen smullen zij gelijk van het krachtvoer. Ook wij kunnen dus van de brandnetel smullen. Gekookt als spinazie in soep, hartige taart of stamppot. Of rauw. Maak de brandharen dan onschadelijk met behulp van de staafmixer of vijzel. Deze weet wel raad met de prikkers en samen maak je er een heerlijke pesto of smoothie van. Welke kant je ook op gaat, met een beetje fantasie en geduld maak je de lekkerste gerechten met brandnetel. Zo tover je hem om van venijnig prikkende plant tot een goede vriend. En wedden dat deze goede vriend voor heel wat gespreksstof met jouw andere tafelgenoten zorgt?


Meer informatie, activiteiten en cursussen van In Het Wilde Weg: Tim Horneman en Leah Groeneweg



Brandnetel broccolisoep


Ingrediënten:

1 bos jonge brandneteltopjes;

scheut olie;

2 uien;

2 tenen knoflook;

1 stronk broccoli;

1 courgette;

200 ml kokosmelk;

1½ liter water;

2 theelepels tijm;

2 theelepels kerrie;

1 theelepel paprikapoeder;

½ theelepel cayennepeper;

scheut citroensap;

zout en peper naar smaak.



Bereiding:

Snijd als eerst de brandneteltopjes in kleine stukjes en zet het apart. Pel en snipper de ui. Snijd daarna de broccoli en courgette in stukjes. Verhit vervolgens de olie in de soeppan en fruit de ui hierin. Bak de courgette en broccoli even mee. Voeg het water toe, samen met de kokosmelk. En breng op smaak met de kruiden en specerijen en breng aan de kook. Laat het daarna 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Voeg de brandneteltopjes toe en laat nog een paar minuten sudderen. Haal van het vuur en pureer met de staafmixer. Breng tot slot alles op smaak met citroensap, zout en peper.


Onze Ambassadeurs