Sjaak Kruis nieuwe voorzitter van Nationaal Park Nieuw Land

Geschreven door Redactie
Foto: Schokker Fotografie

De stuurgroep van Nationaal Park Nieuw Land heeft Sjaak Kruis, wethouder in de gemeente Lelystad, benoemd tot voorzitter van het nationaal park als opvolger van gedeputeerde Michiel Rijsberman.

Benoeming

De stuurgroep van Nationaal Park Nieuw Land heeft Sjaak Kruis benoemd tot voorzitter van het samenwerkingsverband. De stuurgroep bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van Vereniging Natuurmonumenten, Stichting Het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer, de gemeente Almere, de gemeente Lelystad, waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland, Sjaak Kruis neemt het voorzitterschap over van Michiel Rijsberman, gedeputeerde van de provincie Flevoland, die vanaf de start van Nieuw Land in oktober 2018 voorzitter is geweest. Sinds 2018 is Nationaal Park Nieuw Land één van de 21 nationale parken van Nederland.
 
Nationaal Park Nieuw Land is een vogelparadijs van wereldklasse; een gebied waar bijzondere vogelsoorten zich thuis voelen en uit Nederland verdwenen soorten zijn teruggekeerd. Het gebied vertelt het verhaal van de inpoldering van de Zuiderzee, door mensenhanden gemaakt land en nieuwe natuur, zoals het Lepelaarplassengebied, Marker Wadden en het Oostvaardersplassengebied. Het nationaal park heeft een belangrijke functie voor de inwoners en ondernemers van de gemeente Lelystad en Almere en trekt bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten.
 

Lelystad: hoofdstad van de nieuwe natuur

De benoeming van Sjaak Kruis past uitstekend bij de ambitie van Lelystad om de hoofdstad van de nieuwe natuur te zijn. Net als de gemeente Almere werkt Lelystad aan de ontwikkeling van het nationaal park en daarmee het versterken van de verbinding tussen het stedelijk gebied en de inwoners. Voorbeelden van projecten zijn onder meer de ontwikkeling van de entreegebieden, zoals aan de Lelystadse zijde het Hollandse Hout en aan de Almeerse zijde met de Oostvaardersplassen Almere. Wethouder Kruis over zijn benoeming: “Ik voel me vereerd met deze breed gedragen benoeming tot voorzitter. Ik ga graag samen met onze partners de uitdaging aan het mooie werk van mijn voorganger Michiel Rijsberman voor het jongste nationaal park van Nederland voort te zetten. De doorontwikkeling van het nationaal park biedt prachtige kansen voor natuur en landschap én voor groene recreatie en toerisme”.

Onze Ambassadeurs