Spetterende afsluiting Kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid

Geschreven door Redactie

De Flevolandse Kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid hebben zich een schooljaar lang ingezet voor hun opdracht: Flevolandse kinderen en natuur bij elkaar brengen. Vorige week sloten ze hun functie als kinderdirecteur af, maar Sofie, Dani, Lieve en Lil’Me-ann blijven zich inzetten. Als echte natuurexperts gaan ze de komende weken met hun eigen klas op pad om het water rond de school te onderzoeken. 

Een terugblik op een jaar als kinderdirecteur Natuur en Duurzaamheid

Het afgelopen jaar hebben kinderdirecteuren Sofie, Dani, Lieve en Lil’Me-ann verschillende activiteiten uitgevoerd om te kijken hoe het gaat met natuur en duurzaamheid in Flevoland én wat je zelf kan doen. Zo leerden ze in oktober over natuur en biodiversiteit op het Floriadeterrein. In december bracht het viertal een bezoek aan Gemaal Wortman en leerden ze over waterstanden, schoon drinkwater en veilige dijken. Afgelopen maart was de derde activiteit en werd het Upcyclecentrum in Almere bezocht. Daar zagen ze met eigen ogen wat upcycling inhoudt. Dani vond het bijvoorbeeld zonde dat al deze spullen weggegooid worden. “Ik wil alles wel meenemen naar huis om er iets moois mee te maken.”

Spetterende afsluiting

Een grote wens van de kinderdirecteuren was om nog meer in hun eigen omgeving te gaan doen. De slotactiviteit was dan ook daarop gericht. “Nu gaan we de Kinderdirecteuren opleiden tot slootjesonderzoeker, zodat ze dit in de komende weken ook met hun eigen klas kunnen gaan doen”, vertelt Lidewij Disbergen van IVN Natuureducatie. De kinderdirecteuren voerden een labonderzoek uit en bepaalden hoe helder en zuur het water was. Daarna gingen ze in de Spettertuin in Lelystad met een schepnet op zoek naar waterdiertjes, want daaraan kan je zien of een sloot ook echt gezond is om in te leven. “Wat een leuke plek is het hier!” aldus Lill’Me-ann, “hier wil ik wel vaker heen”.

Na een gezellige en leerzame middag kregen Lil’Me-ann, Lieve, Dani en Sofie een pakket met onderzoeksmateriaal mee voor hun eigen klas. Sofie en Lieve: “Het lijkt ons heel erg leuk om met onze klas ook een slootjesonderzoek te gaan doen. We vinden het superjammer dat ons jaar als kinderdirecteur alweer afgelopen is”.

Kinderen verbinden met de natuur

Een schooljaar lang werkten de kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid aan thema’s zoals biodiversiteit, water en afval. Elk kwartaal ontmoeten ze elkaar. De ondersteuning van de kinderdirecteuren is een gezamenlijk project van Stad & Natuur Almere en IVN Flevoland. Ook in het nieuwe schooljaar geven we Flevolandse kinderen de mogelijkheid hun stem te laten horen voor de natuur. In het najaar wordt hier meer over bekend gemaakt via de website van IVN Flevoland: www.ivn.nl/flevoland en www.stadennatuur.nl.


Onze Ambassadeurs