Werkstraf geëist voor dodelijk ongeval

Geschreven door Redactie

Een 22-jarige Uberchauffeur uit Almere krijgt, als het aan de officier van justitie ligt, een werkstraf van 240 uur vanwege een dodelijk ongeval in Amsterdam. Ook is tegen de man een jaar rijontzegging geëist.

De man reed vorig jaar maart tijdens zijn werk een fietsster aan. Hij haalde over een doorgetrokken streep een stilstaande stadsbus in. De 22-jarige vrouw stak bij een fietsoversteekplaats de weg over. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

"Het ging allemaal heel snel", zei de Almeerder tegen de rechter. Hij reed op het moment van het ongeluk zonder klant rondjes door Amsterdam. "Je maakt dan meer kans op een ritje", legde hij uit. Hij werkte als Uberchauffeur om de periode tussen het vwo en zijn vervolgstudie te overbruggen. Sinds het ongeval rijdt hij geen taxi meer. Hij zou de vrouw niet hebben gezien. De Almeerder zegt dat hij veel emotionele problemen heeft door het ongeluk. "Ik weet niet meer wat plezier is".

Onvoorzichtig en onoplettend


De officier van justitie zag een 'gebroken jongeman met oprecht en invoelbaar verdriet'. "Toch heeft hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden", zei de aanklager. Hij had nooit mogen inhalen en had bovendien extra langzaam moeten rijden, omdat een fout geparkeerde bestelbus het zicht bij de fietsoversteekplaats belemmerde. De Almeerder reed wel op een voorrangsweg, maar volgens de aanklager reed hij tijdens het ongeval nog steeds deels op de verkeerde weghelft.

'Niet te voorkomen'


De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak. Volgens haar bevestigen camerabeelden en getuigenverklaringen dat de Almeerder al op zijn eigen weghelft reed toen hij de vrouw aanreed. "Dit ongeval viel niet te voorkomen", aldus de advocate.

De rechtbank doet op 14 november uitspraak.

Onze Ambassadeurs