Onduidelijkheid over oorzaak stroomstoring

Geschreven door Redactie

Het is nog steeds niet geheel duidelijk wat de precieze oorzaak is van de grote stroomstoring zaterdag in Almere. Verschillende instanties komen ieder met hun eigen uitleg en wijzen naar elkaar. 

De storing die enkele uren duurde, zorgde onder meer voor haperende stadsverwarming, waardoor sommige huishoudens zonder verwarming kwamen te zitten. Ook was het openbaar vervoer ernstig verstoord en kon er niet elektronisch betaald worden.

Volgens Tennet, de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet in Nederland, ligt de oorzaak van de storing bij een verdeelstation van Liander. Bij het verdeelstation aan de Vaart is om 9:30 uur een transformator uitgevallen. Volgens een woordvoerder van Liander zijn er normaal gesproken backup-systemen, maar lukte het in dit geval niet om op andere manier toch stroom naar Almere te krijgen.

Daaropvolgend viel het hoogspanningsnet van Tennet uit, waardoor bijna 114.000 huishoudens zonder elektriciteit zaten. Hoe dat komt, gaan Tennet en Liander nog uitzoeken. In de loop van de zaterdagochtend is de stroomvoorziening weer in orde gebracht. Om 12.00 uur was de storing volledig opgelost meldt Liander. 

Een stroomstoring is op zichzelf overigens niet bijzonder. Vorig jaar waren er in heel Nederland 20.172 stroomstoringen, wat neerkomt op zo’n 55 stroomstoringen per dag. De meeste storingen werden binnen anderhalf uur verholpen.