"Misschien moet de Batavia van Lelystad naar Amsterdam"

Geschreven door Redactie

De Batavia zou misschien beter in Amsterdam kunnen liggen om zo meer toeristen te trekken. Dat denkt Magnus Olofsson van het Vasamuseum in Stockholm.


Olofsson werkt al sinds 1990 bij het Vasamuseum. Dat is een museum waarin de Vasa, een Zweeds oorlogsschip, tentoongesteld wordt. "Het Vasamuseum ligt bijna naast het centrum in Stockholm. Dat is voor toeristen makkelijk. Lelystad is weliswaar niet zo ver weg van Amsterdam, maar echt centraal is het niet," zegt Olofsson. 

Na de opgraving van het schip in 1961 werd al begonnen met het promoten van het schip. Tegenwoordig richt het museum zich vooral op Chinese en Indiase toeristen, die het museum in grote getalen komen bezoeken. "We hebben zo'n anderhalf miljoen bezoekers per jaar," weet Malin Sahlsted, conservator bij het museum.


Volgens Sahlsted is het ook van belang dat de temperatuur rondom het schip constant is. Dat had men in Stockholm niet meteen door, maar het grote aantal toeristen zorgde ervoor dat het hout werd aangetast. "Daarom hebben we nu een systeem dat de temperatuur in het museum altijd rond de 18,5 graden Celsius houdt." Ook de luchtvochtigheid in het museum is stabiel. "Dat is echt een belangrijke voorwaarde om een schip te conserveren," legt Sahlsted uit.

Onze Ambassadeurs