Hertelling om de laatste restzetel

Geschreven door Redactie

Zo'n 650 ambtenaren en vrijwilligers gaan donderdag alle stemmen hertellen van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat gebeurt op verschillende locaties in elk van de zes Flevolandse gemeenten.


De hertelling gebeurt op verzoek van het CDA, nadat Provinciale Staten hiermee op 27 maart hebben ingestemd.


Waarom wordt er opnieuw geteld?

Bij de voorlopige uitslag van de verkiezingen in de vroege uurtjes van 21 maart kreeg het CDA vier zetels in Provinciale Staten. Op 25 maart werd de definitieve uitslag vastgesteld. Toen bleek dat het CDA maar drie zetels zou krijgen, terwijl DENK alsnog met één zetel in het provinciebestuur zou komen. Het verschil tussen de voorlopige en definitieve uitslag is veroorzaakt door de berekening van de zogeheten restzetels. Daarin heeft DENK net iets meer stemmen voor de laatste restzetel dan het CDA.


Wat is een restzetel?

Een restzetel is letterlijk een zetel die overblijft, nadat alle uitgebrachte stemmen zijn verdeeld. Hiervoor wordt een rekenformule gebruikt. Op 20 maart zijn er 159.474 stemmen uitgebracht. Die zijn gedeeld op het aantal zetels in Provinciale Staten, ofwel 41. Deze rekensom levert de zogeheten kiesdeler op. Die is 3889.


Alle stemmen die een partij heeft gekregen zijn gedeeld met de kiesdeler. Dat levert het aantal volle zetels op die een partij krijgt. Voor bijvoorbeeld de VVD zijn de 21.015 stemmen gedeeld met de kiesdeler (3889), wat vijf volle zetels oplevert.


Tegelijk blijven er stemmen over die niet voldoende zijn voor een volle zetel. Dit jaar waren dat voldoende stemmen om zeven zetels te vullen. Die zetels zijn opnieuw berekend en verdeeld.


Waar zit het verschil tussen het CDA en DENK?

Bij de ingewikkelde berekening van de zeven restzetels bedroeg het grootste gemiddeld aantal stemmen per zetel voor het CDA 3314 stemmen uit, maar voor DENK 3323. Dit verschil van negen stemmen bepaalde dat DENK alsnog een zetel krijgt, terwijl het CDA niet vier maar drie zetels krijgt.


Het CDA vindt dit verschil zo klein, dat hertelling mogelijk tot een gewijzigde uitslag kan leiden. Wellicht zijn er bij de eerste telling fouten gemaakt en vallen de cijfers na hertelling voor het CDA alsnog gunstiger uit.


Maakt die ene zetel voor het CDA veel uit?

Ja, want een vierde zetel geeft het CDA een sterkere positie in de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het zou het CDA even groot maken als de PVV en GroenLinks, wat de christen-democraten een sleutelrol kan geven in een college met rechtse of linkse partijen. Mocht het CDA de vierde zetel krijgen, dan behoudt Urker Johan van Slooten zijn plek in de nieuwe Staten.


Voor DENK staat er veel op het spel...

Mocht uit de hertelling blijken dat de laatste restzetel toch naar het CDA gaat, dan komt nieuwkomer DENK dus toch niet in de Flevolandse Staten. Lijsttrekker Arief Khedoe wacht de uitkomst van de hertelling rustig maar ook gespannen af: "We horen dinsdag wat de uitkomst is".

Onze Ambassadeurs