"Onrust rond faillissement ziekenhuizen was te voorkomen geweest"

De onrust rond de faillissementen van MC IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en MC Slotervaart in Amsterdam was te voorkomen geweest, als een zogeheten stille bewindvoerder was aangesteld. Dat stellen verschillende experts in het Financieele Dagblad

 

Het faillissement van de ziekenhuizen kwam twee dagen nadat uitstel van betaling was aangevraagd. De ontwikkelingen volgden elkaar in hoog tempo op. Tijd om na te denken en in alle rust toe te werken naar een doorstart of andere oplossing was er niet. In Amsterdam ging het ziekenhuis snel dicht en moesten patiënten in allerijl naar andere ziekenhuizen worden gebracht. MC Zuiderzee in Lelystad kreeg te maken met afdelingen die geen patiënten meer opnamen. De maatschappelijke onrust was groot.

Aanstelling wordt niet bekend gemaakt


Enkele deskundigen zeggen in het FD dat de zorginstellingen bij de rechtbank hadden moeten vragen om een stille bewindvoerder, nog voordat uitstel van betaling was aangevraagd. Met stil wordt letterlijk stil bedoeld. De aanstelling wordt niet bekend gemaakt. Het geeft de bewindvoerder de kans om alle opties door te nemen en indien nodig te zoeken naar een overname-kandidaat.

De stille bewindvoerder is wettelijk niet geregeld, maar werd in het verleden wel met succes ingezet. Zoals bij het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse, vijf jaar geleden. Redelijk snel na de uitspraak van dat faillissement werd het Spijkenisse Medisch Centrum opgericht. Hierdoor bleef grote onrust uit.

Voordelen, maar ook nadelen


Oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers stelde in een evaluatie in 2016 dat een stille bewindvoerder erg nuttig kan zijn voor een snelle overname. Maar er zijn volgens haar ook nadelen: niet alle potentieel geïnteresseerde partijen kunnen meedingen in een eventuele overname. Dat kan zorginnovatie in de weg staan.

MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart willen niet zeggen waarom geen gebruik is gemaakt van een stille bewindvoerder. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt in het FD niet te weten of er is nagedacht om deze methode toe te passen.

"Inspectie moet kunnen ingrijpen"


Zorgjurist Jan Andringa pleit ervoor om de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de toezichthouder NZa interventiebevoegdheid te geven. "Zij hebben vaak al goed in beeld wat de problemen zijn bij een ziekenhuis en zouden indien nodig een stille bewindvoerder kunnen benoemen die de regie kan nemen", aldus Andringa in het FD.

Onze Ambassadeurs