Ruby stelt prangende vraag aan premier

Geschreven door Redactie

In de Tweede Kamer werd dinsdagmiddag voor het eerst een Kindervragenuur gehouden. Vijf kinderen mochten de politici het vuur aan de schenen leggen en Ruby Moll uit Almere was één van de gelukkigen. 

Zij ging samen met andere leerlingen van basisschool Het Avontuur naar Den Haag.

Ruby wilde van de minister-president weten waarom kinderen onder de 18 jaar niet mogen stemmen. Rutte antwoordde haar dat dat niet kan, maar dat er genoeg andere manieren zijn om invloed uit te oefenen. Ruby was teleurgesteld met dit antwoord, maar vond het erg leuk om naar Den Haag te mogen. ''Ik vind het heel cool. Want ik zag ook al die bekende mensen zoals Mark Rutte en dat heb ik echt nog nooit meegemaakt.'' En of ze een carrière in de politiek ziet zitten? ''Nee, later word ik advocaat''.

In totaal zijn er 150 vragen ingestuurd door kinderen uit het hele land. Er zijn vervolgens vijf vragen uitgekozen die gesteld mochten worden in de Tweede Kamer. Onder meer die van Ruby, maar ook van kinderen uit Lisse, Middelburg, Enschede en Penningen. 

Een kinderstaatssecretaris


Het kindervragenuur werd georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een dag waarop stil wordt gestaan bij de rechten die kinderen hebben. Zoals onderwijs, een veilig leven en bescherming tegen geweld.

De 15-jarige Mookie Saluna uit Almere is op deze dag benoemd tot kinderstaatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid en Sport. Hij geeft de echte staatssecretaris, Paul Blokhuis, een jaar lang tips. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.

Mookie Saluna presenteerde twee keer de Nationale Kinderherdenking op 4 mei, is acteur en doet dit schooljaar eindexamen VMBO. De minister van volksgezondheid heeft ook twee kinderministers aangesteld.

Onze Ambassadeurs