'Onderzoek naar alternatieven uitbreiding hoogspanningsnet noodzakelijk'

Geschreven door Redactie

Het stadsbestuur van Almere wil dat er wordt gekeken naar alternatieven voor een uitbreiding van de capaciteit van het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Diemen. Dat staat in een bezwaar dat is ingediend tegen plannen van netbeheerder Tennet.

Tennet is van plan de transportcapaciteit van de hoogspanningskabels in onder meer Almere te vergoten. Zo'n uitbreiding is volgens TenneT nodig omdat de productie van duurzame energie meer pieken en dalen kent. In Almere staan bijna 900 woningen in de buurt van hoogspanningsmasten, onder meer in de Filmwijk. Vanwege de gezondheidsrisico's door de magnetische velden, gaf de gemeente eerder al aan tegen een uitbreiding van het netwerk te zijn.

Hogere masten


Het stadsbestuur wil dat serieus wordt gekeken of de hoogspanningsmasten niet kunnen worden verplaatst. Zo niet, dan zouden ze bijvoorbeeld ook hoger kunnen worden. Een andere mogelijkheid is de aanleg van ondergrondse kabels. Deze alternatieven zijn niet meegenomen in de opzet van een milieueffectrapportage omdat de kosten volgens TenneT te hoog zouden zijn.

Naast het onderzoek, moet er volgens het stadsbestuur een zogeheten evaluatieprogramma komen waarin de verwachte gevolgen voor de gezondheid van mensen en dieren staan.

Bezwaren van burgers


Ook bewoners konden tijdens een informatieavond, en via een brief, hun bezwaar kenbaar maken tegen de plannen van TenneT. Volgens de Rijksdienst van Ondernemend Nederland zijn er 34 bezwaren binnengekomen. Dat kunnen er nog meer worden, omdat niet zeker is of alle brieven al ontvangen zijn. Een bezwaar indienen kon tot en met afgelopen vrijdag.

Bewoners uitten al eerder hun zorgen over het nieuwe hoogspanningsnet. Bezoekers zeiden tijdens de informatieavond vooral bezorgd te zijn over hun gezondheid. De magnetische straling die van hoogspanningskabels komt zou slecht zijn.

Volgens TenneT worden er maatregelen getroffen om de magnetische straling tegen te gaan. Volgens de netbeheerder kan het werk naar verwachting in 2020 starten.

Onze Ambassadeurs