Bewoners hebben last van 'terrormieren'

Geschreven door Redactie

Buurtbewoners van Stripheldenbuurt in Almere zijn het spuugzat. Ze worden overvallen door draaigatjes, een exotische mierensoort.

Ondanks de regen krioelt het in de tuin en op de stoep van de mieren. De diertjes komen ook in huis en kunnen vervelend bijten. "We zijn het zat, heel zat!", zegt bewoner Hanneke Houthuijzen.

De mieren zitten overal, onder de tegels bij de oprit, tussen de struiken en komen dus ook naar binnen. Bewoner Houthuijzen is al maanden bezig met het proberen te bestrijden van de insecten, maar niets lijkt te helpen. Nieuwe tegels in de tuin, grind, gif strooien, een hogedrukspuit erop en wegbranden. De draaigatjes blijven terugkomen. Ze heten draaigatjes omdat ze ter verdediging draaien met hun achterlijf en gif spuiten als ze zich bedreigd voelen.

Exotische mier

Het draaigatje is een exoot. Het dier komt normaal gesproken voor in het Middellandse Zeegebied. "Waarschijnlijk zijn ze meegereisd met potplanten, en hebben zich daarna kunnen verspreiden door het land", zegt Bastiaan Meerburg van het Kennis- & Adviescentrum Dierplagen (KAD). Het dier kan niet tegen strenge vorst, "maar de winters zijn de afgelopen jaren gunstig voor ze geweest en ze zijn dus in staat geweest om zich te kunnen handhaven".

De draaigatjes kunnen superkolonies met meerdere koninginnen vormen. Daarin verschillen ze van de mieren die we eerder in Nederland kenden. "Het lastige is dat ze in staat zijn om te hele grote kolonies te vormen. We hebben inmiddels nesten gezien van 150-200 meter lang", vertelt Meerburg.

Geen steun van gemeente

De bewoners van de Stripheldenbuurt hebben aan de bel getrokken bij de gemeente voor hulp. Maar daar vinden ze weinig steun. "De gemeente zegt dat ze niets doen aan mieren. Je komt nergens met ze", zegt bewoner Cor Nijkerk. Het KAD heeft inmiddels contact gehad met de gemeente Almere om samen een oplossing te bedenken.


Onze krant nog niet ontvangen?