Gemeente wil te hulp schieten bij conflict Diamondiaal

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere onderzoekt welke mogelijkheden er zijn als mensen door het conflict rond de woonvoorziening Diamondiaal op straat komen te staan. Dat antwoordt de gemeente op vragen van Omroep Flevoland over de ontstane situatie.


Het project in Oosterwold is voornamelijk bedoeld voor de huisvesting van statushouders. Verspreid over drie gebouwen wonen zo'n 90 mensen. Een rechter heeft onlangs alle huurovereenkomsten tussen eigenaar MeerWonen en verhuurder Stichting Diamondiaal ongeldig verklaard. De verhuurder kwam namelijk afspraken niet na. Zo zouden er illegalen wonen en werd een complete verdieping met meerdere kamers aan één partij verhuurd.


Eigenaar MeerWonen zoekt op dit moment uit welke bewoners in aanmerking komen voor een nieuwe huurovereenkomst. Voor de overige dreigt ontruiming. MeerWonen probeert te voorkomen dat mensen op straat komen te staan, maar kan geen garanties geven. Als voor 16 april geen oplossing voor sommige huurders is gevonden, gaat een deurwaarder hen uitzetten.


'Huurders mogen niet de dupe worden'

De gemeente heeft eerder laten weten dat de huurders niet de dupe mogen worden van het geschil. Over de situatie op dit moment schrijft de gemeente: "Als bewoners niet meer bij MeerWonen terecht kunnen, zijn zij in eerste instantie zelf aan zet voor een alternatieve plek. Gemeente beziet wel de mogelijkheden van eventuele herhuisvesting, voor het geval dat niet lukt. Met name gezinnen met kinderen mogen in Almere niet op straat belanden."


Een woordvoerder van de gemeente zegt dat ook tijdelijke opvangmogelijkheden worden onderzocht, als blijvende oplossingen niet lukken. De politieke partijen VVD en CDA hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de situatie in Oosterwold.

Onze Ambassadeurs