Chroom-6 aangetroffen op bruggen en sluizen

Geschreven door Redactie

Op twaalf bruggen, sluizen en brug/sluiscombinaties in Flevoland is verf met chroom-6 aangetroffen. De verf bevat kankerverwekkende deeltjes. 

Als voorbereiding op groot onderhoud de komende vier jaar, onderzocht de provincie waar de verf gebruikt is. Op twaalf van de zestien onderzochte plekken werd de verf aangetroffen.

Een oppervlakte met daarop de verf met het stofje is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Pas wanneer het oppervlak bewerkt wordt, kunnen chroom-6 deeltjes loskomen. Omdat deze deeltjes kankerverwekkend kunnen, zijn bij werkzaamheden beschermende maatregelen noodzakelijk.

De provincie geeft aan dat de verf blijft zitten tot de werkzaamheden aan de desbetreffende brug of sluis van start gaan. Dan wordt de aanwezige chroom-6 verwijderd. 

Naar meer onderzoek gaat de provincie een plan maken voor het verwijderen van de verf. Ook zal gekeken worden naar de aanwezigheid van chroom-6 op bijvoorbeeld verkeerslichten en hekken. 

Verf met chroom-6 werd vroeger vanwege de roestwerende werking veel gebruikt op stalen constructies zoals viaducten, bruggen en sluizen. Nadat duidelijk werd dat de stof kankerverwekkend is, is het gebruik van chroom-6 sinds 1993 in Nederland verboden.


 

Onze Ambassadeurs