Turbinebladen van windmolens worden stoeptegels

De wieken van afgeschreven windmolens in Flevoland krijgen een tweede leven als stoeptegels. Afvalverwerker SUEZ en Extreme Eco Solutions hebben deze duurzame oplossing ontwikkeld voor het moeilijk te hergebruiken composiet waar de turbinebladen van zijn gemaakt. 

In de komende jaren worden alleen al in Flevoland 600 windmolens gesaneerd en de wieken kunnen nu dus worden hergebruikt.

Turbinebladen bestaan voor een groot deel uit composiet. Deze glasvezelversterkte kunststof is licht, sterk en heeft een lange levensduur. Nadeel is dat het materiaal erg moeilijk te recyclen is. Het gevolg is dat het composiet tot nu toe op een niet duurzame manier wordt opgeslagen, gestort of met restafval wordt verbrand.

Door de wieken te malen, het 'zaagsel' in een mal te gieten en er wat bindmiddel aan toe te voegen, kunnen de stoeptegels in allerlei vormen en maten worden gemaakt. Eén windturbine levert 300 vierkante bestrating op. De tegels zien er uit als normale stenen tegels, maar ze zijn vijf keer lichter.

Samen met de provincie Flevoland werkten de partners aan het idee van de stoeptegels. SUEZ zorgt voor de aanvoer, het transport en de verkleining van het materiaal, Extreme Eco Solutions gaat de tegels in Almere produceren.

Begin volgend jaar is het voor het eerst mogelijk om over het hergebruikte composiet te lopen; dan wordt in de provincie een demonstratie-pad aangelegd met de 'windmolen-tegels'.