Historisch vliegtuigwrak toegevoegd aan collectie Aviodrome

Geschreven door Redactie

Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad heeft donderdag de resten gekregen van een Pander EC60. "Een heel bijzonder vliegtuig", zegt Lars Janssen van het Aviodrome.


De Pander stamt uit de jaren '20. Dit specifieke toestel stortte neer in 1931 op Groningen Airport in Eelde. Volgens vliegveld Eelde gaat het om het toestel van de grondlegger van die luchthaven, Haijo Hindriks. Hij crashte in 1931 met zijn vliegtuig op Groningen Airport Eelde en overleed later aan zijn verwondingen. 

De Pander is na het neerstorten opgeslagen in een van de hangars van het vliegveld. Bij een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is die hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort. De wrakstukken zijn recent alsnog gevonden bij een bodemonderzoek.

Na de zomer te zien

Die wrakstukken zijn nu dus overgebracht naar het Aviodrome. "We zijn heel blij met de resten van dit bijzondere tweedekker-vliegtuig. Het gaat om de motor en twee bakken met onderdelen. Te weinig om het vliegtuig te reconstrueren, maar door het bijzondere verhaal is het zeker de moeite waard om de onderdelen tentoon te stellen," zegt Lars Janssen van het Aviodrome. 

De stukken zijn waarschijnlijk na de zomer te zien in Aviodrome.