Basisscholieren oogsten groenten met senioren

De jaarlijkse oogstdag van de Lelystadse Boer gaat zaterdag niet door, maar er was vrijdagochtend in Lelystad wel een oogstfeest met basisscholieren.

Bovenbouwleerlingen van de basisscholen Warande en Laetare oogstten groenten samen met senioren. Dat deden de scholen als onderdeel van het IVN-bewustwordingsproject 'Van Zaadje tot Soep', waaraan zij meedoen.

'Van Zaadje tot Soep' maakt kinderen bewust van het eten op hun bord. IVN Flevoland zette het project op in opdracht van de gemeente Lelystad. Eén van de onderdelen is het oogsten. Daarom kwam het oogstfeest er, op het land van boer Kok aan de Meerkoetenweg. Hier staan aardappelen, rode bieten, sperziebonen en pompoenen. Op dezelfde plek stond dit weekeinde ook de oogstdag van de Lelystadse Boer, de agrariërs rondom Lelystad Airport, gepland. Die dag gaat niet door vanwege het coronavirus.

Vijf scholen doen mee aan 'Van Zaadje tot Soep'

Op het oogstfeest gingen de basisscholieren en senioren in kleine groepjes het land op. Zij kregen vooraf uitleg van de boeren. Daarna gingen de kinderen met hun handen de grond in om de gewassen te oogsten.

Naast Warande en Laetare doen ook de scholen De Poolster, Het Mozaïek en De Zevenster mee aan het project. Zij ontbraken vrijdag, omdat één school op kamp is en de andere twee vanwege het coronavirus moeilijkheden hadden met het vervoer.