Vlees afgeschoten herten gaat naar Amsterdamse wildgroothandel

De Amsterdamse wildgroothandel Pieter van Meel gaat het vlees van de geschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen voor consumptie verwerken. Dat maakte Staatsbosbeheer vrijdag bekend. Volgens de organisatie heeft Van Meel veel ervaring heeft met het verwerken van wild.

"Van Meel is een grote jongen in de markt die dit aankan", licht woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer toe. "Het bedrijf verwerkt al damherten van de Amsterdamse waterleidingsduinen en edelherten afkomstig van de Veluwe." Daarnaast levert Van Meel het vlees aan poeliers en restaurants.

Keuring


Afgelopen maandag zijn de eerste edelherten afgeschoten. In totaal worden ruim 1.800 edelherten door Staatsbosbeheer doodgemaakt. Van Meel vertelt dat er plekke de eerste keuring gedaan wordt. "De faunabeheerder kijkt of het dier gezond is voordat het karkas naar ons toe komt", vertelt Van Meel. "Wij ontdoen het dier van zijn vel, en wachten dan tot de voedsel- en warenautoriteit de dieren nog een keer gekeurd heeft. Pas wanneer zij het vlees goedkeuren gaan we verder met verwerking."

Het vlees uit de Oostvaardersplassen zal pas in januari beschikbaar komen. Dit komt mede doordat Van Meel het in december met de feestdagen al erg druk heeft. In januari wordt ook bekendgemaakt waar het vlees uiteindelijk gekocht kan worden. Thomas van Meel van de wildgroothandel: "We verwachten dat de dieren één a twee weken moeten rijpen. Dan moet het vlees gekeurd worden, daarna pas is het vlees beschikbaar. We hopen dat het in de tweede of derde week van januari op de markt komt. Er zijn al veel gegadigden voor het vlees, maar we moeten eerst de kwaliteit afwachten."

Flevolandse poeliers


Het vlees kan dan ook bij poeliers in de polder terechtkomen. "Ik stel me zo voor dat Van Meel het vlees uit de Oostvaardersplassen dan op zijn site zet", zegt de woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Als Flevolandse poeliers interesse hebben, kunnen die dat dan kopen."

Staatsbosbeheer zegt niet veel te zullen verdienen aan het vlees. Het opslaan van vlees in de koelinstallaties voordat ze naar de vleesverwerker gaan en de kosten van het faunabeheer wegen niet op tegen de prijs die het vlees zal opbrengen.

Onze Ambassadeurs