Meerzoo mag nog meer invasieve diersoorten opvangen

Geschreven door Redactie

Dierenpark en zorgboerderij Meerzoo in Marknesse heeft een ruimere vergunning gekregen voor de opvang van zogenoemde invasieve diersoorten. Dit betekent dat de stichting naast neusberen, wasberen en wasbeerhonden nu ook diverse exotische schildpadden, eekhoorns, ibissen en beverratten mag opvangen.

Om de vergunning te kunnen krijgen, heeft Meerzoo een aantal maatregelen genomen. Zo is een aantal hokken aangepast, zodat ze qua grootte flexibel in te delen zijn. Hierdoor is het gemakkelijker om nieuwkomers in quarantaine te zetten of om dieren tijdelijk van elkaar te scheiden.

Dieren brengen schade toe


Invasieve dieren zijn dieren die oorspronkelijk niet in ons land voorkomen, maar door toedoen van de mens in de natuur belanden. Ze brengen schade toe of vormen een bedreiging voor inheemse diersoorten of planten. Er is een Europese lijst van dieren die niet zonder vergunning gehouden of vervoerd mogen worden. 

De meeste dieren die bij Meerzoo belanden, komen van particulieren. Die hebben de dieren vaak gekocht toen ze nog jong en schattig waren, maar ze willen er later vanaf omdat de jongen te groot zijn geworden of overlast veroorzaken. De dieren worden dan in de natuur vrijgelaten of aan de dierenambulance meegegeven. 

Meerzoo is een zelfstandige opvang die grotendeels afhankelijk is van subsidies en giften.

Onze krant nog niet ontvangen?